Μήνυμα αδιαλλαξίας από την τουρκική ηγεσία για Κύπρο, Μεσόγειο, Θράκη

Μήνυμα αδιαλλαξίας από την τουρκική ηγεσία για Κύπρο, Μεσόγειο, Θράκη

Πιστή στη σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει η τουρκική ηγεσία επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η «αποχή» από ακραίες προκλήσεις το τελευταίο διάστημα πρόκειται περί τακτικού ελιγμού, προκειμένου να ξεγελάσει τους πρόθυμους ευκολόπιστους στην Ε.Ε. και μέχρις ότου διαπιστώσει που θα καταλήξει τελικά αυτό το «chicken game» μεταξύ Μπάιντεν-Ερντογάν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Τ.Ερντογάν και η ατζέντα είχε όλο το «μενού»: Θράκη, Προσφυγικό, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο.

Η ατζέντα την οποία θέτει σε ανώτατο επίπεδο και με επίσημο τρόπο η Άγκυρα είναι προβληματική για τα επόμενα βήματα των διερευνητικών, θέτει βαριά σκιά στην προοπτική πραγματοποίησης μιας ειλικρινούς και καλόπιοτης συζήτησης στην επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και υπονομεύει κάθε προοπτική επίτευξης έστω και στοιχειώδους σύγκλισης στην άτυπη Πενταμερή που έχει προγραμματισθεί σε έναν μήνα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και μεταδόθηκε από το Anadolu η Άγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για τη μεταχείριση των μεταναστών, ουσιαστικά παραπέμποντας στην επικοινωνιακή καμπάνια των τελευταίων εβδομάδων όπου η Τουρκία με κάθε τρόπο προσπαθεί να θέσει την Ελλάδα σε θέση απολογούμενου για κακομεταχείριση των μεταναστών και επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων. Μια καμπάνια σε συνεργασία με αμφίβολου αξιοπιστίας ΜΚΟ, ώστε να βρίσκει επιχειρήματα και άλλοθι η Τουρκία σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ξεκινά τη συζήτηση για αναβάθμιση και πιστή εφαρμογή της Δήλωσης του 2016. 

Όμως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείς θέτει και θέμα «τουρκικής μειονότητας».

Στην ανακοίνωση η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να «σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες είχε υπάρξει και αντίστοιχη ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο twitter με την οποία εγκαλούσε την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποδοχή του όρου «τουρκικός» στον τίτλο μειονοτικών οργανώσεων στη Θράκη, κάτι που εκλαμβάνεται από την τουρκική πλευρά ως κίνηση για την αποδοχή της «τουρκικής» ταυτότητας για όλη τη μειονότητα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο αυτοαποκαλούμενος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε φρόντισε να ..εορτάσει την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης του 1821 με μια ανάρτηση στο twitter που λίγο υστερούσε από εκείνη του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων N.Μπαχτσελί: «Το 1821 και στα μετέπειτα γεγονότα μπορεί να ειπωθεί πως δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι-μουσουλμάνοι. Αυτή την ευλογημένη νύχτα τιμούμε όλα τα τέκνα του Πορθητή που δολοφονήθηκαν από ανθρώπους με τους οποίους επί αιώνες ζούσαν μαζί μέσα σε αμοιβαίο σεβασμό και ανεκτικότητα. Αποδίδουμε στον Αλλάχ εκείνους που δεν σέβεται την αγία μνήμη τους» (πηγή: tourkikanea.gr)

Προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι η πλευρά που δεν θέλει τον διάλογο, αποκρούσει τις «εκκλήσεις» της τουρκικής πλευράς και καταφεύγει σε …εχθρική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για αντιτουρκικές πολιτικές και καλεί τη χώρα μας να συμμορφωθεί με το …διεθνές δίκαιο. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό μπήκε η «κόκκινη γραμμή» ενόψει της Πενταμερούς καθώς το ΣΕΑ δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι «ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις σε ατζέντα που βασίζεται στην ισότητα (των δυο πλευρών) και λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού αντί των προσεγγίσεων που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη», παραπέμποντας έτσι στη λύση των δυο κρατών.

Όμως και για την Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ΣΕΑ, καλεί τις χώρες εκτός περιοχής να λάβουν ουδέτερη θέση και συνετή στάση επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση που θα προστατεύει τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής. 

Η αναφορά αυτή είναι σαφές ότι απευθύνεται κυρίως στις ΗΠΑ και στη Γαλλία που έχουν λάβει συγκεκριμένη θέση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και εμμέσως στα ΗΑΕ και στη Σ. Αραβία που έχουν επιδιώξει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή μέσω και των κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου με ορμητήριο τη Σούδα.