ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Μας πήραν στα σοβαρά μόλις στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Μας πήραν στα σοβαρά μόλις στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Την πρόθεσή της Τουρκίας να διατηρήσει ψηλά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν οι νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι όλοι πήραν στα σοβαρά την Τουρκία μόλις έστειλε πλοία στην περιοχή.

«Στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλάξαμε τις ισορροπίες με τα πλοία που στείλαμε στην Κύπρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για να προσθέσει: «Είχαμε πει στη διεθνή κοινότητα, στην Ελλάδα στους Ελληνοκύπριους και στη Μεγάλη Βρετανία πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να ξεκινήσουν τις έρευνες αφού εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όμως κανένας δεν άκουσε τις συμβουλές μας. Ίσως δεν μας πήραν στα σοβαρά όμως αντιλήφθηκαν πως τα πράγματα είναι σοβαρά αφού στείλαμε τα πλοία μας».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε άλλη βάση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντάνα. Διότι το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη αποτυχία», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε πως «αυτή τη στιγμή κάναμε πρόταση για συνάντηση 5 συν 1, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο πλευρές στο νησί και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συζητήσουμε ανεπίσημα τί θα διαπραγματευτούμε, μετά θα αποφασίσουμε και μετά θα σχηματιστεί το έγγραφο με τους όρους αναφοράς. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα επειδή το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αποτυχημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.