Κυπριακό: Ο ΟΗΕ πιέζει για επανέναρξη των συνομιλιών

Κυπριακό: Ο ΟΗΕ πιέζει για επανέναρξη των συνομιλιών

Του Νίκου Μελέτη

Αποφασισμένη να επιτύχει συμφωνία των δύο πλευρών επί του κειμένου των λεγόμενων «όρων αναφοράς» για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι η αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις στο νησί.

Στόχος του ΟΗΕ είναι να υπάρξει συμφωνία στο κείμενο αυτό και σε τριμερή συνάντηση που θα γίνει στη Νέα Υόρκη (Γκουτέρες - Αναστασιάδης- Ακιντζί) τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα επαφών και άτυπης πενταμερούς, ώστε να οδηγηθεί η διαδικασία σε μια νέα διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, βεβαίως, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος κατάλληλου για την πραγματοποίηση συνομιλιών.

Ο Ν. Αναστασιάδης την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς απαιτείται συντονισμός εν όψει και των επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, αλλά και επειδή και η Ελλάδα θα πρέπει να καθορίσει την τακτική της σε περίπτωση που κληθεί να απαντήσει εάν και υπό ποιους όρους θα δεχόταν τη συμμετοχή της σε μια νέα πενταμερή διάσκεψη.

Η Λευκωσία πάντως έχει αποδεχθεί τη θέση αρχής της Αθήνας, ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία και να έχει υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση πριν υπάρξει μια τέτοια συνάντηση, ενώ και οι δυο πλευρές προβληματίζονται για το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται από τουρκικής πλευράς διάθεση διακοπής των προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αφήσει να διαφανεί ότι επίκειται συμφωνία, στις τελευταίες συναντήσεις έχει υπάρξει εμπλοκή που προκαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από θέσεις που επιχειρεί να περάσει στους «όρους αναφοράς» η τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν γίνονται αποδεκτές από τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους «όρους αναφοράς» οι προτάσεις για την «αποτελεσματική συμμετοχή» των Τουρκοκυπρίων και η απαίτηση οι συνομιλίες να έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να μην είναι ανοιχτού τέλους.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου