Η κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής στα εθνικά θέματα

Η κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής στα εθνικά θέματα

Του Δημήτριου Παπαγιαννίδη*

Αναμφίβολα η κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής 7 Ιουλίου 2019 είναι προφανής. Η χώρα εξέρχεται από μία μακρά και επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της ανοδικής της τροχιάς στον οικονομικό τομέα, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων της στα εθνικά θέματα.

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, όπως καταγράφονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προκαλούν εύλογες ανησυχίες και προβληματισμό στους Έλληνες πολίτες για τις επιδιώξεις της γείτονος.

Η διαμόρφωση διεθνούς διπλωματικού κλίματος εναντίον της Τουρκίας, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε εφησυχασμό. Η Τουρκία, και είναι αυτό πλέον ξεκάθαρο, προσπαθεί διεισδύοντας δυναμικά στο ενεργειακό παίγνιο της Ανατολικής Μεσογείου να αναδιατάξει το συνολικό σκηνικό προς όφελος της, επί βλάβη των εθνικών συμφερόντων.

Απαιτείται η εφαρμογή συνεκτικής πολύπλευρης στρατηγικής από την Ελλάδα και την Κύπρο για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Μόνο η επίκληση των προνοιών του διεθνούς δικαίου από την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να αποτρέπει την Τουρκία από την έγερση ανερμάτιστων αξιώσεων στα ενεργειακά ζητήματα.

Οι πρόσφατες επιπόλαιες και απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου, αναφορικά με δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες, λόγω του εύρους του μήκους των ακτών της, σε συνδυασμό με αντίστοιχες του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, ρίχνουν νερό στον μύλο των σχετικών τουρκικών αξιώσεων και επιχειρημάτων.

Η διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον στιβαρό χειρισμό των εθνικών θεμάτων που επιτάσσει η χρονική συγκυρία. Η εκμετάλλευση κάθε διατιθέμενης δυνατότητας στο διπλωματικό επίπεδο με παράλληλη ισχυροποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις ανατροπής των σχεδίων της Άγκυρας.

Και είναι προφανές ότι μόνο μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, μπορεί να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων στέλνοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά μηνύματα στη γείτονα.

*Ο κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης είναι Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ. Πολιτεύτηκε στις εκλογές του 2012 και του 2015 με της ΝΔ στο νομό Λέσβου και διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΚΑΒ από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014 απ''όπου παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευτεί.