Ευθεία επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μάθε πρώτα τη θέση σου

Ευθεία επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μάθε πρώτα τη θέση σου

Το ομοσπονδιακό μοντέλο για την Κύπρο απέρριψε ξανά σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος τραβάει πάλι το σχοινί στα άκρα, δηλώνοντας  πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη διότι τον «προκάλεσε», ενώ είπε, σύμφωνα με το Reuters,  ότι «θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια του».

«Αφού μας προκαλείς, πώς μπορούμε να σε συναντήσουμε; Μάθε πρώτα τη θέση σου. Αν πραγματικά θέλεις ειρήνη, μην με προκαλείς. Αν δεν γνωρίζεις τη θέση σου, αυτό σημαίνει πως αναποδογύρισες το τραπέζι και έφυγες από αυτό. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Αν συνεχιστεί έτσι, δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι μαζί σου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα αγνοεί την τουρκική κοινότητα στο νησί και έχει καταδικάσει τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία για 50 χρόνια. «Δεν έχει νόημα να μιλά κανείς για τις παλιές φόρμουλες. Το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια νέα προσέγγιση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής». Δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις από την Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στην συμπεριφορά της που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Τώρα δεν υπάρχει άλλη οδός στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών», τόνισε.

Φ. Οκτάι: Δεν υπάρχει άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από αυτή των δυο κρατών

Την πάγια τουρκική θέση για το Κυπριακό επανέλαβε από τα Κατεχόμενα όπου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων τόνισε πως «δε θα αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι και δυο διαφορετικά κράτη στο νησί. Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή των δυο κρατών, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και αυτό θα συζητήσουμε».

Αναλυτικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη σκληρή στάση της Τουρκίας για «λύση δυο κρατών» στο Κυπριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως «σαν μητέρα χώρα και εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τουρκοκύπριους χωρίς όρια, στη μάχη τους για τα νόμιμα δικαιώματά τους. Τους υποστηρίζουμε πλήρως στο ζήτημα των Βαρωσίων. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν μπορούν να δεχτούν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου».

«Δεν βλέπουν πως κι εκείνοι ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη. Δεν ακούνε και δε βλέπουν. Εμείς το λέμε δικαιοσύνη, εκείνοι είναι αναχρονιστικοί» ανέφερε στη συνέχεια ο Οκτάι, ενώ συμπλήρωσε πως «οι Έλληνες δε θέλουν για χρόνια τον διαμοιρασμό σε αυτή την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με αντιπροσώπους διεθνών αποστολών, ενώ επισήμανε πως η ανεπίσημη σύσκεψη για το Κυπριακό θα γίνει στα τέλη Μαρτίου.

«Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Τουρκία για τη λύση στο Κυπριακό, συμφωνούμε 100%», διαβεβαίωσε ο Ε. Τατάρ.