Ζελένσκι: Ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας - Έτοιμος να ασκήσει πίεση δηλώνει ο Τραμπ
AP Photo
AP Photo

Ζελένσκι: Ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας - Έτοιμος να ασκήσει πίεση δηλώνει ο Τραμπ

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον μικρού λεωφορείου, προκαλώντας τον θάνατο εννέα ατόμων και τον τραυματισμό τεσσάρων.

Σημειώνεται ότι η επίθεση συνέβη ώρες μετά το πέρας των άκαρπων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (16/05) στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ουκρανικών, ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών. 

Όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram το Σάββατο (17/05), η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας Σούμι: «Εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε λεωφορείο κοντά στην Μπιλοπίλια, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις».

Το όχημα «κατευθυνόταν προς το Σούμι», δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία νωρίτερα κατήγγειλε την «κυνική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες».

Η ουκρανική αστυνομία ανήρτησε φωτογραφίες από ένα σκούρο μπλε επιβατικό βαν που ήταν σχεδόν κατεστραμμένο, με διαλυμένη οροφή και σπασμένα παράθυρα.

Σημειώνεται ότι, η περιφέρεια του Σούμι, στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν τον Μάρτιο από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν διατηρεί τίποτα άλλο, παρά τη δυνατότητα να συνεχίσει να σκοτώνει

«Όλοι οι νεκροί ήταν άμαχοι», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ, το πρωί του Σαββάτου, λίγο μετά την επίθεση της Ρωσίας στο Σούμι. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά τραυματίες στα νοσοκομεία μετά την επίθεση ρωσικού drone σε μίνι λεωφορείο. Οι άνθρωποι έχουν εγκαύματα, κατάγματα, διασείσεις. Όλοι λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Δυστυχώς, υπάρχουν εννέα νεκροί. Όλες οι λεπτομέρειες ελέγχονται», έγραψε.

Και πρόσθεσε: «Και οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν καταλάβει τι είδους όχημα στόχευαν. Αυτή ήταν μια σκόπιμη δολοφονία αμάχων. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν οι δολοφονίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μια ολόκληρη οικογένεια: πατέρας, μητέρα και κόρη.

Ενώ σημείωσε ότι «χωρίς αυστηρότερες κυρώσεις, χωρίς ισχυρότερη πίεση στη Ρωσία, δεν θα επιδιώξουν πραγματική διπλωματία... Χθες στην Κωνσταντινούπολη όλοι είδαν μια αδύναμη, απροετοίμαστη ρωσική αντιπροσωπεία, χωρίς σημαντικές εξουσίες. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».

Τραμπ: Θα επιβάλω κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Ντόνλαντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «κουρασμένο» από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο με τη δική του συμμετοχή και αν συναντηθούν.

Αφού αρχικά προσπάθησε να ξεφύγει από το θέμα, απάντησε τελικά ότι θα χρησιμοποιήσει μοχλό πίεσης στη Ρωσία «αν δεν πρόκειται να έχουμε συμφωνία».

«Θα δούμε τι θα συμβεί – αυτό θα είναι συντριπτικό για τη Ρωσία» πρόσθεσε. «Κανείς δεν χρησιμοποιεί μοχλό άσκησης πίεσης καλύτερα από εμένα» τόνισε.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, ο Τραμπ τόνισε ότι: «Αυτός (ο Πούτιν) βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ήθελε αυτή τη συνάντηση. Αλλά πάντα πίστευα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει συνάντηση χωρίς εμένα. Υπάρχει πολύ μίσος και από τις δύο πλευρές. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Πρέπει να συναντηθούμε. Και πιστεύω ότι πιθανότατα θα το προγραμματίσουμε...».

«Ο Στιβ Γουίτκοφ έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Αλλά είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά (ο τερματισμός του πολέμου). Και είναι μια δουλειά που, δεδομένης της θέσης μου, νομίζω ότι είμαι ο μόνος που μπορεί να την κάνει. Και νομίζω ότι θα το κάνουμε γρήγορα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Όσο για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο πωλητή στον κόσμο» - μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς ποιος είναι το εμπόδιο για την ειρήνη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είχε «μια πραγματικά σκληρή συνάντηση» με τον Ζελένσκι, «επειδή δεν μου άρεσαν αυτά που είπε» προσθέτοντας: «πάντα έλεγα ότι δεν έχει τα χαρτιά».

Ουκρανικές πηγές: Η Μόσχα απαίτησε να παραχωρήσει το Κίεβο περισσότερα εδάφη

Διαπραγματευτές της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης απαίτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα, προτού συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο που γνωρίζει για τις συνομιλίες και μίλησε στο Reuters.

Αναλυτικά, αυτή η απαίτηση, μαζί με άλλες που ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι διατυπώθηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, υπερέβαινε τους όρους ενός προσχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – οι πρώτες άμεσες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία τρία χρόνια – κατέληξαν σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανική πηγή είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι είχαν θέσει όρους που χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, σε ενημέρωση με δημοσιογράφους το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για τους όρους που, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, έθεσε η Μόσχα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για ειρηνευτική συμφωνία:

  • Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μετά την οποία θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι περιοχές αυτές ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από ρωσικές δυνάμεις, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται για να κρατήσουν τα υπόλοιπα εδάφη. Δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση στο προσχέδιο που συνέταξαν οι ΗΠΑ.
  • Διεθνής αναγνώριση ότι πέντε περιοχές της Ουκρανίας — η χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και οι περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια — είναι ρωσικές. Το αμερικανικό προσχέδιο πρότεινε μόνο de jure (νομική) αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ και de facto (πρακτική) αναγνώριση για τις περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο.
  • Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής, και οι σύμμαχοι του Κιέβου να μην σταθμεύουν στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτή η απαίτηση δεν υπήρχε στην πρόταση των ΗΠΑ.
  • Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να παραιτηθούν από κάθε αξίωση αποζημίωσης για πολεμικές ζημίες. Το αμερικανικό προσχέδιο προέβλεπε να λάβει αποζημιώσεις η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές μετέφεραν αυτές τις απαιτήσεις προφορικά και δεν παρέδωσαν κανένα έγγραφο με τους όρους τους.

Η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι η ρωσική στάση στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι δεν είναι σοβαρή όσον αφορά την ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου πιέζουν τώρα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με το Κίεβο.

Το αμερικανικό προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης του Απριλίου συντάχθηκε αφού ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ταξίδεψε στη Μόσχα για γύρους συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κατήρτισαν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία όριζε ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ενώ η συζήτηση για τα εδάφη θα αναβαλλόταν για αργότερα.

Προειδοποίηση Μακρόν στη Ρωσία: ΕΕ και ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις, αν συνεχίσει να αρνείται κατάπαυση του πυρός

Αυστηρό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να προετοιμάζουν τις κυρώσεις που θα της επιβάλουν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ έστειλε την Παρασκευή (16/05) ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε περίπτωση που η Μόσχα εξακολουθήσει να αρνείται μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Αυτό που παραμένει επίκαιρο (…) η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που έχει γίνει, είναι αυτή μιας άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Μακρόν σχολιάζοντας, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται, τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.