Ζελένσκι: Θετικές οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας με αεροπορικές επιθέσεις
Suzanne Plunkett, Pool Photo via AP
Suzanne Plunkett, Pool Photo via AP

Ζελένσκι: Θετικές οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας με αεροπορικές επιθέσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέκρινε τη Ρωσία για το γεγονός ότι απάντησε στην πρότασή του για πασχαλινή εκεχειρία με αεροπορικές επιθέσεις την Τετάρτη, αλλά χαρακτήρισε «θετικές» τις πρόσφατες συνομιλίες με τους μεσολαβητές των ΗΠΑ που αποσκοπούν στην επίλυση της τετραετούς σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις την Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, τον Τζάρετ Κούσνερ – γαμπρό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – και τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν το τέλος της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συμμετείχε επίσης στη συνδιάλεξη, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και ορισμένων εταίρων της στη στρατιωτική συμμαχία.

Στην βραδινή βιντεοομιλία του μετά τη συνδιάλεξη, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους να φέρουν την ειρήνη και είπε ότι οι ομάδες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να συντάξουν ένα έγγραφο που περιγράφει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω του κρίσιμου ζητήματος των εδαφών, καθώς η Ουκρανία αρνείται να υποκύψει στις απαιτήσεις της Ρωσίας να παραδώσει τα εναπομείναντα τμήματα της ανατολικής, βιομηχανοποιημένης περιοχής του Ντονμπάς, τα οποία η Ρωσία δεν κατάφερε να καταλάβει.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές σχετικά με την πρότασή του για εκεχειρία το Πάσχα προς τη ρωσική πλευρά. Από πλευράς του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε δημοσίως την Τετάρτη την πρόταση ως «διαφημιστικό τέχνασμα». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν την Τετάρτη περισσότερα από 700 drones, πολλά από τα οποία ήταν ιρανικής σχεδίασης «Shaheds».

«Η Ρωσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις εναντίον του ενεργειακού μας τομέα, εναντίον των υποδομών μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει με Αμερικανούς διαπραγματευτές τρόπους προώθησης της διπλωματίας.

«Χρειάζονται και άλλα μηνύματα, και η σιωπή κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα μπορούσε να είναι ακριβώς το μήνυμα που θα δείξει σε όλους ότι η διπλωματία μπορεί να είναι επιτυχής».