Τουλάχιστον 180 Ροχίνγκια θεωρούνται νεκροί
AP
AP
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 180 Ροχίνγκια θεωρούνται νεκροί

Φόβους ότι είναι νεκροί τουλάχιστον 180 Ροχίνγκια οι οποίοι αναχώρησαν τον Νοέμβριο από το Μπαγκλαντές, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι αναχωρούντες επέβαιναν σε ξεχαρβαλωμένη βάρκα η οποία πιθανότατα βυθίστηκε αφού χάθηκε από τη θάλασσα, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία επικαλούμενη ανεπιβεβαίωτες πηγές, σημειώνει το Reuters.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ ζουν σε πολυσύχναστους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές με μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ μετά τη θανατηφόρα καταστολή του στρατού του το 2017.

Στη Βουδιστική πλειοψηφία της Μιανμάρ, οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στερούνται την ιθαγένεια και θεωρούνται ως παρεμβαίνοντες, παράνομοι μετανάστες από τη Νότια Ασία.

Στο Μπαγκλαντές, ωστόσο, δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση στην εργασία. Γι' αυτό και οι διακινητές συχνά τους δελεάζουν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια με την υπόσχεση ότι θα βρουν εργασία σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Μαλαισία.

Μαστιζόμενοι από πείνα και ασθένειες, οι πρόσφυγες πείθονται και συχνά καταλήγουν να παρασύρονται στα διεθνή ύδατα.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ομάδες ακτιβιστών Ροχίνγκια της Μιανμάρ δήλωσαν ότι έως και 20 άνθρωποι πέθαναν από πείνα ή δίψα σε μια βάρκα που ήταν καθηλωμένη στη θάλασσα για δύο εβδομάδες στα ανοιχτά των ακτών της Ινδίας. Το σκάφος με τουλάχιστον 100 άτομα λέγεται ότι βρισκόταν στα ύδατα της Μαλαισίας.

Νωρίτερα, αυτό το μήνα, το ναυτικό της Σρι Λάνκα διέσωσε 104 Ροχίνγκια που παρέσυραν στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του νησιού στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προέτρεψε τις χώρες της περιοχής να βοηθήσουν στον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν απευθύνει έκκληση στον κόσμο να μην ξεχάσει την κατάστασή τους.