Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι οι περικοπές της κυβέρνησής του στον Οργανισμό USAID και στα προγράμματα βοήθειας σε όλο τον κόσμο, τις οποίες ο ίδιος ενέκρινε, ήταν «καταστροφικές».
Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ρωτήθηκε για την περικοπή του μεγαλύτερου μέρους της εξωτερικής βοήθειας από δημοσιογράφο, ο οποίος είπε ότι η απόφαση αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Αφρική.
«Είναι καταστροφικό και ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
«Έχω μιλήσει με άλλες χώρες. Θέλουμε να συνεισφέρουν και αυτοί και να ξοδέψουν χρήματα, και έχουμε ξοδέψει πολλά. Και είναι ένα μεγάλο - είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που συμβαίνει σε πολλές χώρες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πάντα το αίτημα για χρήματα. Κανείς άλλος δεν βοηθάει».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαχειρίζεται την USAID, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τις περικοπές, λέγοντας ότι επικεντρώθηκαν στη σπατάλη κονδυλίων. Η αποψίλωση του οργανισμού, που εποπτεύεται σε μεγάλο βαθμό από τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ, αποτελεί αντικείμενο πολλών ομοσπονδιακών αγωγών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 38% του συνόλου των συνεισφορών που καταγράφονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Πέρυσι εκταμίευσαν 61 δισ. δολάρια σε ξένη βοήθεια, κάτι περισσότερο από το μισό μέσω της USAID, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τη βοήθεια της Νότιας Αφρικής το 2023, κυρίως για την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης έχει αποσυρθεί, αν και δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς.
Οι περικοπές είχαν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV από τη χώρα. Η Νότια Αφρική έχει την υψηλότερη επιβάρυνση από τον ιό HIV παγκοσμίως, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους - έναν στους πέντε ενήλικες - να ζουν με τον ιό.
Η Ουάσινγκτον χρηματοδοτούσε το 17% του προϋπολογισμού της χώρας για τον HIV πριν από τις περικοπές. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι εξετάσεις και η παρακολούθηση των ασθενών με HIV σε όλη τη Νότια Αφρική μειώθηκαν, όπως ανέφερε το Reuters.