Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η χώρα θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού»
Shutterstock
Shutterstock

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η χώρα θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού»

Ο νεοδιορισθείς Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Σιμσέκ χθες, Σάββατο, στο υπουργικό συμβούλιό του για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα, σε μια σαφή ένδειξη πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα επιστρέψει σε περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος. Μια βασισμένη σε κανόνες, προβλέψιμη τουρκική οικονομία θα είναι το κλειδί για την επίτευξη της επιθυμητής ευημερίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα», είπε.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «η καθιέρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας», είπε.

Ο Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018, δήλωσε ότι η μείωση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού της Τουρκίας σε μονοψήφιο ποσοστό θα είναι μια άλλη προτεραιότητα.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσει και πάλι τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό μεσοπρόθεσμα, να αυξήσει την προβλεψιμότητα σε όλους τους τομείς και να επιταχύνει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό που θα μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», είπε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έφτασε πέρυσι στο υψηλότερο σημείο 24 ετών, πέραν του 85%, και διαμορφώθηκε στο 44% τον Απρίλιο.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε επίσης ο Σιμσέκ.

Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας για τη σταθεροποίηση της λίρας έστειλε τα καθαρά συναλλαγματικά της αποθέματα σε αρνητικό έδαφος τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 2002.

Η λίρα σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέραν των 20 ανά δολάριο μετά την επαναληπτική ψηφοφορία στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Έχασε πάνω από το 90% της αξίας της την τελευταία δεκαετία μετά από μια σειρά καταρρεύσεων, με τη χειρότερη στα τέλη του 2021.

Η Goldman Sachs βλέπει τη λίρα να διολισθαίνει στα 28,00 έναντι του δολαρίου σε 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Τι φέρνει στα Ελληνοτουρκικά η νέα κυβέρνηση - Οι στόχοι σε άμυνα, οικονομία και εξωτερική πολιτική