Σημαντικές ποσότητες ρωσικών υδρογονανθράκων, ιδίως πετρελαίου, εξακολουθούν να ρέουν στην ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και χρηματοδοτώντας έτσι την πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Politico αυτό γίνεται εφικτό εν πολλοίς μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
«Μια πιθανή διαδρομή προς την Ευρώπη είναι μέσω του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία και αποτελεί την αφετηρία του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC). Το λιμάνι του Σεϊχάν, στην Τουρκία, είναι ένας σημαντικός κόμβος εφοδιασμού από τον οποίο μεταφέρεται αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη- δέχεται επίσης μεγάλες ποσότητες από το Ιράκ μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Σεϊχάν» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Επισημαίνει δε ότι και ο Φρανσουά Μπελαμί, Γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε υποψίες σχετικά με τη διαδρομή αυτή σε πρόσφατη ερώτησή του προς την Επιτροπή.
Περισσότερες εξαγωγές από την παραγωγή
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε 242.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα από όσα παρήγαγε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του περασμένου έτους.
«Πώς μπορεί μια χώρα να μειώσει την παραγωγή της και να αυξήσει ταυτόχρονα τις εξαγωγές της; Υπάρχει κάτι εντελώς ασυνεπές στα στοιχεία και αυτή η ασυνέπεια δημιουργεί υποψίες ότι καταστρατηγούνται οι κυρώσεις», δήλωσε ο Μπελαμί.
Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η εταιρεία BP διαψεύδουν ότι ο αγωγός BTC μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο και τα στοιχεία που είδε το POLITICO για τις μεταφορές αργού από το Σεϊχάν δείχνουν μια πρόσφατη πτώση στον όγκο των εξαγωγών προς την ΕΕ, από περίπου 3 εκατομμύρια τόνους το μήνα (περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα) στις αρχές του 2022 σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους το μήνα φέτος.
Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία διπλασίασε τις άμεσες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πέρυσι και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό, παρά την ταυτόχρονη παροχή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) της Φινλανδίας προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι «μια νέα διαδρομή για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, ενός ανερχόμενου προορισμού για το ρωσικό αργό πετρέλαιο», όπου αυτό διυλίζεται σε πετρελαϊκά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και πωλούνται στη συνέχεια.