Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής στρατιωτικής αποστολής για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, οι κυβερνήσεις της ηπείρου αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και για την αποστολή 25.000 στρατιωτών.
Το ζήτημα εξετάστηκε σε συνάντηση της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων» στις 10 Απριλίου, ενώ ακολούθησαν σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, όπου αρκετοί υπουργοί Άμυνας εξέφρασαν ενστάσεις και προβληματισμούς. Όπως μεταφέρεται από συμμετέχουσες πηγές, η ανάπτυξη δύναμης τέτοιου μεγέθους σε βάθος διετίας απαιτεί τουλάχιστον 256.000 στρατιώτες, λόγω των εναλλαγών και της διάρκειας παραμονής στο πεδίο.
Η υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Ντόβιλε Σακαλιένε, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την κατάσταση: «Η Ρωσία διατηρεί στρατό 800.000 ανδρών. Αν εμείς δεν μπορούμε να μαζέψουμε ούτε 64.000, αυτό δεν δείχνει απλώς αδυναμία. Είναι αδυναμία».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει μεταξύ 5.000 και 10.000 στρατιώτες, αριθμός ανάλογος με αυτόν που εξετάζει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να στείλουν στρατεύματα, ενώ Εσθονία και Φινλανδία εκφράζουν φόβους πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδυναμώσει την αμυντική τους ικανότητα στα ίδια τα σύνορά τους.
Η αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας γύρω από την αποστολή χερσαίων δυνάμεων έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση του σχεδίου για μια ενιαία ειρηνευτική αποστολή. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία σχετικά με τους όρους εμπλοκής των στρατευμάτων σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.
Η παρούσα προσέγγιση φαίνεται να επικεντρώνεται λιγότερο στη φυσική παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και περισσότερο στη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης και την αναδιοργάνωση των ουκρανικών δυνάμεων.
Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά την αποστολή Βρετανών και Γάλλων εκπαιδευτών στη δυτική Ουκρανία – μακριά από την πρώτη γραμμή – χωρίς να εμπλέκονται σε επιχειρήσεις ασφαλείας ή φύλαξης στρατηγικών υποδομών.
Σε επίσημη τοποθέτησή του, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός επιχειρησιακών σεναρίων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, στο πλαίσιο του «συνασπισμού των προθύμων». Παράλληλα, τονίζεται η διατήρηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, καθώς η ρωσική επίθεση παραμένει σε εξέλιξη.