Τι δείχνει η κούρσα Ζελένσκι σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες
AP
AP

Τι δείχνει η κούρσα Ζελένσκι σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την περιοδεία - αστραπή του από τη Μεγάλη Βρετανία κι όχι τυχαία. Οι επισκέψεις του Ουκρανού προέδρου είναι λιγοστές και επιλεγμένες με μεγάλη προσοχή. Μετά την Ουάσιγκτον και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτέλεσαν τον βασικό υποστηρικτή του για την αντίσταση στη ρωσική εισβολή, ο Ουκρανός πρόεδρος επέλεξε να βρεθεί στο Λονδίνο. Άλλωστε η συμβουλή του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε καίρια στη ρωσοουκρανική σύγκρουση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, το Λονδίνο στήριξε ιδιαίτερα τον Ζελένσκι, από τη στιγμή που εξελέγη στην προεδρία της Ουκρανίας. Ως φιλοδυτικός και έχοντας διαγράψει μία πορεία απέναντι στο πουτινικό καθεστώς συγκέντρωσε την προσοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Πέρα από την παραδοσιακή γεωπολιτική αντιζηλία μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, η ρωσική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κόκκινο πανί για τους Βρετανούς πολιτικούς στο εσωτερικό του νησιού. Οπότε σε κάθε περίπτωση, ήθελαν να αντιπαρατεθούν με τον Πούτιν σε κάθε επιθετική εξάπλωση της επιρροής του. Εξ αρχής δηλαδή η Ουκρανία του Ζελένσκι είχε συγκλίνοντα συμφέροντα με τη Μεγάλη Βρετανία.

Αν ισχύει όσα ισχυρίζεται ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που πίεζε για ολική αντίσταση στα σχέδια του Πούτιν μετά την εισβολή, ενώ Γερμανία και Γαλλία διατηρούσαν μία πιο διαλλακτική στάση.

Σε κάθε στιγμή του πολέμου, η βρετανική παρουσία πάντως γίνεται αισθητή. Στο μεγάλο σήριαλ της προμήθειας αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, το Λονδίνο αποτέλεσε τον καταλύτη των εξελίξεων, σπάζοντας το ταμπού της κλιμάκωσης της δυτικής εμπλοκής. Ακόμα και με τη μεγάλη κυβερνητική αστάθεια, ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αποστείλει έναν διψήφιο αριθμό αρμάτων μάχης Challenger, ώστε να ωθήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία κυρίως, να ενισχύσουν την ουκρανική αντεπίθεση. Όταν ο Γερμανός καγκελάριος έκανε την ιστορική ανακοίνωση για τα Leopard, στη Μεγάλη Βρετανία αισθάνονταν δικαιωμένοι.

Το ζήτημα βέβαια για τον Ζελένσκι είναι κατά πόσο ο νέος πρωθυπουργός θα είναι εξίσου ένθερμος στη στήριξη της σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία του Πούτιν, όσο ο Μπόρις Τζόνσον ή και η Λιζ Τρας. Ο Ρίσι Σούνακ, έχοντας επισκεφτεί την Ουκρανία, τόνισε πως οι βρετανικές δυνάμεις πρωτοπορούν στην εκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών στην Ουκρανία, κι ανέδειξε το ζήτημα που καίει τον Ουκρανό πρόεδρο, την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Παραδίδοντας ένα κράνος μαχητικού αεροπλάνου της Ουκρανίας στον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Τιμώντας τον Βρετανό βασιλιά, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε παραστατικά πως ο κάθε πιλότος μαχητικού στην Ουκρανία σήμερα είναι, για εκείνους, βασιλιάς.

Εκεί άλλωστε στοχεύει και η επόμενη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, να εξασφαλίσει περισσότερους συμμάχους στην παροχή ακόμα μεγαλύτερης βοήθειας. Το Παρίσι έχει διατηρήσει μία ισορροπημένη στάση στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής. Ακόμα και τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί ανοικτές τις επιλογές, μην αποκλείοντας ακόμα και τη θετική στάση στην παροχή μαχητικών αεροσκαφών. Οι δηλώσεις Ζελένσκι πως ουσιαστικά η συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου έχει αλλάξει θετικά έχει ως στόχο να δεσμευθεί ο Μακρόν πως θα στηρίξει το Κίεβο στο επόμενο βήμα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πάντως έχει κλείσει οριστικά αυτό το ενδεχόμενο. Ο Ζελένσκι βέβαια θέλει να δείξει την ευγνωμοσύνη του για την ιστορική στροφή του Βερολίνου στις σχέσεις του με τη Ρωσία. Ήδη, οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων δείχνουν πως τα άρματα μάχης Leopard θα βρίσκονται νωρίτερα του αναμενόμενου στην Ουκρανία, ακόμα και μέσα στην άνοιξη. Οι Γερμανοί φαίνεται να θέλουν να δείξουν πως κάνουν ότι δεσμεύονται. Γι’ αυτό και ο Ζελένσκι θα χαιρόταν να λάβει περαιτέρω δεσμεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όχι μόνο σε στρατιωτικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.