Συντριβή βρετανικού F-35: Αγώνας δρόμου Βρετανίας και Ρωσίας για τον εντοπισμό του

Συντριβή βρετανικού F-35: Αγώνας δρόμου Βρετανίας και Ρωσίας για τον εντοπισμό του

Η Ρωσία δίνει «μεγάλη προσοχή» στη ναυαρχίδα του βρετανικού αεροπλανοφόρου, το οποίο έχασε ένα F-35 stealth jet μετά τη συντριβή του στη θάλασσα, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας 

Ο Μπεν Γουάλας ανέφερε στο Sky News ότι ρωσικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν το HMS Queen Elizabeth, τα άκρως απόρρητα πολεμικά αεροπλάνα του και έναν στολίσκο πλοίων υποστήριξης καθώς επέστρεφαν από μια επτάμηνη, παρθενική περιοδεία στην Άπω Ανατολή.
Η ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα υπέστη σημαντικό πλήγμα την Τετάρτη όταν ένα από τα οκτώ βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη F-35 της έπεσε στη Μεσόγειο λίγο μετά την απογείωση.

Είναι η πρώτη φορά που συντρίβει ένα από τα τζετ 100 εκατομμυρίων λιρών - το πιο ακριβό, μυστικό και πολύπλοκο αεροσκάφος στο βρετανικό οπλοστάσιο. Ο πιλότος της Βασιλικής Αεροπορίας κατάφερε να εκτιναχθεί και διασώθηκε.

Ωστόσο, το αεροσκάφος, εξοπλισμένο με ραντάρ, αισθητήρες και άλλη διαβαθμισμένη τεχνολογία, είναι ακόμα βυθισμένο, με μια επιχείρηση ανάκτησης σε εξέλιξη.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι κάνουμε ή τι δεν γνωρίζουμε, αλλά νομίζω ότι είμαστε λίγο πολύ πάνω από την κατάσταση», είπε.
Ο ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης αποκάλυψε πράγματι ότι η Ρωσία είχε δείξει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το HMS Queen Elizabeth και τα τζετ F-35 της καθώς κατευθύνονταν προς τη Βρετανία μέσω της Μεσογείου.

Η Μόσχα είχε αναπτύξει προηγουμένως πολλαπλά πολεμικά αεροσκάφη που πέταξαν γρήγορα και χαμηλά από την ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα, όταν αυτή διέσχισε την πλωτή οδό τον Ιούνιο στην αρχή της ανάπτυξής της.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρθηκαν πολύ για τον όμιλο αερομεταφορέα τόσο κατά την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο - καθώς έπλευσε και η ομάδα της προς τον Ειρηνικό - και τώρα που είναι στη Μεσόγειο», είπε ο κ. Γουάλας. 

«Φυσικά οι Ρώσοι προσέχουν πολύ - είναι αυτό που θα περίμενα», είπε σε συνέντευξή του στο Sky News ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι στην Πολωνία την Πέμπτη.

«Είναι αυτό που κάνουμε στα πλοία τους», είπε. «Κρατάμε ο ένας τον άλλον, έτσι ελπίζουμε να φροντίσουμε να αποφύγουμε παρεξηγήσεις και λανθασμένους υπολογισμούς». Ερωτηθείς για την αποστολή για τη διάσωση του βυθισμένου αεροσκάφους, ο υπουργός Άμυνας είπε: «Υπάρχει μια επιχείρηση σε εξέλιξη για την ανάκτηση του αεροσκάφους F-35.

"Είμαι ευχαριστημένος που ο πιλότος μας είναι ασφαλής και καλά. Θα ερευνήσουμε τι συνέβη."

Έχει αναφερθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην ανάκτηση του αεροσκάφους. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εταίρος στο πρόγραμμα F-35.

Δέκα αμερικανικά αεροσκάφη F-35B βρίσκονται επίσης στο HMS Queen Elizabeth, που λειτουργεί από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι όλες οι επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές πτήσεις των βρετανικών F-35 συνεχίζονται παρά τη συντριβή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει συνολικά 24 πολεμικά αεροσκάφη F-35, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνετρίβη. Είναι η παραλλαγή Β, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση από πολεμικό πλοίο στη θάλασσα.