Συνεχίζεται ο «πόλεμος» του Τραμπ με τους επιστήμονες για τον κορονοϊό

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» του Τραμπ με τους επιστήμονες για τον κορονοϊό

Μπορεί οι ΗΠΑ να έγιναν η πρώτη χώρα που ξεπέρασε το "θλιβερό" φράγμα των 200,000 νεκρών από τον κορονοϊό, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αγχώνει τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει τον "ακηρυχτο" πόλεμο που έχει ανοίξει με τους ειδικούς επιστήμονες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε κάθε ευκαιρία, επαίρεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση του αλλά και για το εμβόλιο, το οποίο είναι "προ των πυλών", αντίθετα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας. 

Προ 48 ωρών, λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για το Πίτσμπεργκ, ο Τραμπ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 200,000 νεκρών. Εκείνος είπε πως "είναι κρίμα" και έσπευσε επαινέσει εαυτόν για τη διαχείριση της πανδημίας, παρότι οι αριθμοί τον εκθέτουν. "Νομίζω πως αν δεν είχαμε ανταποκριθεί κατάλληλα και δεν είχαμε κάνει σωστά τα πράγματα, θα είχαμε 2,5 εκατομμύρια θανάτους", είπε ο Τραμπ ο οποίος επιμένει για την άμεση διάθεση του εμβολίου.

"Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο", είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. "Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα", τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC/Change Research Poll, το 61% των αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ "πολιτικοποιεί" το ζήτημα του εμβολίου.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να εγκριθεί στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, ωστόσο τόνισε η διάθεση του στην κοινότητα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ενημερώνοντας το Κογκρέσο για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από τους επιστήμονες, ο Φαουτσι τόνισε ότι "υπάρχει ελπίδα" για περισσότερα από ένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Πρόσθεσε όμως ότι η διάθεση στην κοινότητα θα πάρει περισσότερο διάστημα, ίσως από το "δεύτερο τρίμηνο του 2021".

Η εκτίμηση του Φαουτσι συμπίπτει με αυτή του συναδέλφου του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο οποίος σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα είναι εφικτή "από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021".

Επιπρόσθετα, ένα ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Hill, αναφέρει ότι "το ηθικό των επιστημόνων στο Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που οφείλεται στις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης".

Τέλος, αντίθετα με τον Τραμπ, ο οποίος συνεχώς προβάλλει τα διαπιστευτήρια του από την αγορά, τόσο ο Μοχάμεντ Ελ-Εριαν επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz όσο και ο Τζερόμ Πάουελ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν τονίσει ότι "χωρίς εμπιστοσύνη στην δημόσια υγεία δεν μπορεί να υπάρξει αξιόλογη οικονομική ανάκαμψη".