Η Χαμάς είναι σαν τον ISIS και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο
AP
AP

Η Χαμάς είναι σαν τον ISIS και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο

«Η Χαμάς είναι όπως ο ISIS και πρέπει να συντριβεί όπως ο ISIS», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε δε τις ΗΠΑ που είναι στο πλευρό του Ισραήλ «σήμερα, αύριο και πάντα». 

Και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμφώνησε ότι η Χαμάς είναι όπως ο ISIS και πρόσθεσε ότι αμερικανικά όπλα είναι καθ' οδόν. 

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Το πως θα το κάνει έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι το καθεστώς της οργάνωσης είναι καταπιεστικό για το λαό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν «πάντα» το Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι «θεμιτές φιλοδοξίες» των Παλαιστινίων δεν εκπροσωπούνται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς που άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 25 Αμερικανοί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Όποιος επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το καθεστώς του τρόμου της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό ή τις θεμιτές φιλοδοξίες του να ζήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Βρίσκομαι εδώ ως Εβραίος»

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο παππούς του διέφυγε από τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Ρωσία και ότι ο πεθερός του επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος», είπε ο Μπλίνκεν.

«Στέκομαι μπροστά σας ως σύζυγος και ως πατέρας μικρών παιδιών. Μου είναι αδύνατο να βλέπω τις φωτογραφίες οικογενειών που σκοτώθηκαν, όπως αυτή της μητέρας, του πατέρα και των τριών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ και να μην σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης σε όλες τις πολιτικές γραμμές.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους και είπε ότι η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που διέπραξε θηριωδίες στη Συρία και το Ιράκ πριν λίγα χρόνια.

«Όπως το Ισλαμικό Κράτος συνετρίβη, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς. Και η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Έξι μέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια και την κήρυξη πολέμου από το εβραϊκό κράτος, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ.

«Είμαστε εδώ»

«Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά» είπε ο Μπλίνκεν νωρίτερα κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης, με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί για αυτή τη δήλωσή του.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς - κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί - και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

 Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν την παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα.

«Υπάρχει μια κοινότητα της τάξης των 500 με 600 Παλαιστίνιους Αμερικανούς, πάνω κάτω, κατοίκους στη Γάζα. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να φύγουν…και εργαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα ασφαλές πέρασμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ συνομιλούν «εντατικά» με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου προκειμένου να οργανωθεί αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μια ακόμα προτεραιότητα για τον Μπλίνκεν θα είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και σε υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση. «Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μέσω αυτής της επίσκεψης και μέσω των περαιτέρω επισκέψεων ότι έχουμε τη δέσμευση να κρατήσουμε άλλες πλευρές έξω από αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε Περισσότερα