Στρατηγική τρόμου του Πούτιν στην Ουκρανία
AP Photo/Andriy Andriyenko
AP Photo/Andriy Andriyenko

Στρατηγική τρόμου του Πούτιν στην Ουκρανία

Στη στρατηγική τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού και ενεργειακού στραγγαλισμού της Ουκρανίας επιστρέφει η Ρωσία, εξαπολύοντας το μεγαλύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών από την έναρξη της εισβολής. Πόλεις από τη Λβιβ στα δυτικά έως την Οδησσό στο νότο και το Χάρκοβο στα ανατολικά βομβαρδίζονταν επί 18 ώρες, με την κλίμακα της επίθεσης να επιβεβαιώνει αυτό που οι Ουκρανοί φοβούνταν επί μήνες: Η Ρωσία «φύλαγε» το πυραυλικό της οπλοστάσιο για να χτυπήσει μαζικά το χειμώνα.

Η ρωσική πολεμική μηχανή έπληξε με υπερηχητικούς, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και drone την πρωτεύουσα, Κίεβο, και πόλεις σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Πύραυλοι και θραύσματα από βλήματα που καταρρίφθηκαν έπληξαν αποθήκες, εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα και ενεργειακές υποδομές. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 25 και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ακόμη θα ανασυρθούν κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές βόμβες.

Σε αντίθεση με το χειμώνα του 2022, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν δίχως ρεύμα και θέρμανση σε συνθήκες απόλυτου ψύχους καθώς η Ρωσία σφυροκοπούσε καίριες υποδομές, η εξοπλισμένη από τη Δύση ουκρανική αεράμυνα, που περιλαμβάνει πλέον και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, περιόρισε την καταστροφή καταρρίπτοντας τους περισσότερους από τους 110 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά βομβαρδιστικά. 

Ωστόσο, παρά την ενίσχυση με σύγχρονα δυτικά όπλα, τα αποθέματα της Ουκρανίας σε πυραύλους εδάφους-αέρος, βασικό πυρομαχικό που απαιτείται για την κατάρριψη των εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων, εξαντλούνται. Και με τη γραμμή του μετώπου να εκτείνεται πάνω από 900.000 χιλιόμετρα, η αντιαεροπορική άμυνα πρέπει να είναι κατανεμημένη με τρόπο τέτοιο που να προστατεύει τα ουκρανικά στρατεύματα από τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, δηλαδή να «μοιράζεται» μεταξύ της πρώτης γραμμής και μεγάλων πόλεων.

Στόχος των Ρώσων είναι να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα, εξ ου και έπληξαν μαζικά τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούριφ Ιχνάτ, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ποτέ δεν είχαν εξαπολυθεί τόσοι πολλοί πύραυλοι ταυτόχρονα. «Οι οθόνες ήταν κόκκινες. Απλώνονταν [οι πύραυλοι] σε όλη την Ουκρανία. Πετούσαν με παρακάμψεις. Κάποιοι πύραυλοι σχημάτιζαν κύκλους και στη συνέχεια κατευθύνονταν στο στόχο», ανέφερε.

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε προηγηθεί το «ευχαριστώ» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τον Τζο Μπάιντεν για την αποδέσμευση του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, που είχε απομείνει διαθέσιμο για την Ουκρανία. Το νέο πακέτο των 50 δισ. δολαρίων παραμένει υπό την «ομηρία» των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο, και το Κίεβο σήμερα αγωνιά περισσότερο από ποτέ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας.

Μετά το μπαράζ επιδρομών, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γέρμακ, απευθύνθηκε εκ νέου στη Δύση, λέγοντας: «Κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική ασπίδα μας. Αλλά ο κόσμος πρέπει να δει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη και δύναμη για να σταματήσουμε αυτή την τρομοκρατία».

Αναρτώντας ένα στιγμιότυπο οθόνης από το κινητό της τηλέφωνο με πολλαπλές προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, έγραψε στο Χ: «Αυτό είναι που βλέπουν οι Ουκρανοί στα τηλέφωνά τους σήμερα το πρωί: και ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε καταφύγια, καθώς η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους σε όλη τη χώρα. Η Ουκρανία χρειάζεται χρηματοδότηση τώρα για να συνεχίσει να αγωνίζεται για να ελευθερωθεί από έναν τέτοιο τρόμο το 2024».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από πλευράς του ότι πραγματοποίησε «μαζική επίθεση με όπλα υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» κατά των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, χώρων αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων. 

Τα χτυπήματα ακολούθησαν μήνες προειδοποιήσεων από τις ουκρανικές αρχές ότι η Ρωσία ήταν πιθανό να σφυροκοπήσει ουκρανικές πόλεις και να στοχεύσει τις υποδομές τους όταν αρχίσει το ψύχος, σε μια επανάληψη της περσινής χειμερινής εκστρατείας εναντίον πολιτικών στόχων και του ενεργειακού δικτύου της χώρας, η οποία βύθισε πολλές περιοχές στο κρύο και το σκοτάδι.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων εν όψει του χειμώνα», δήλωνε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο χειμώνας ήρθε και μαζί και ο τρόμος για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, εγκλωβισμένο σε ένα πόλεμο που εισέρχεται σε δύο μήνες στο τρίτο έτος δίχως ορατή λήξη στον ορίζοντα.

Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία -σύγχρονα βαριά όπλα και ικανή αεροπορική ισχύ- δεν πρόκειται να της δοθεί για λόγους που είναι απολύτως κατανοητοί και έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές επιφυλάξεις που πάντοτε υπάρχουν στις δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης, γράφει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής σε ανάλυσή του στο Liberal για τις γεωπολιτικές προκλήσεις του 2024, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον επιχειρησιακό τέλμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγάλο συμβιβασμό υπό πολλές βεβαίως προϋποθέσεις.

Εν μέσω του στρατιωτικού αδιεξόδου στο ουκρανικό μέτωπο, και του πολιτικού αδιεξόδου στην Ουάσινγκτον, πληθαίνουν οι ενδείξεις περί σχεδιαζόμενης αλλαγής της στρατηγικής Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης και μετατόπισης από την υποστήριξη του ουκρανικού στόχου για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας στη βελτίωση της θέσης του Κιέβου με το βλέμμα σε διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια στρατηγική μετατόπιση, που προβλέπει την αμυντική ενίσχυση των ουκρανικών θέσεων και όχι την ανακατάληψη όλων των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών. 

«Αυτή ήταν πάντα η θεωρία μας επί της ουσίας: Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico, το οποίο και φιλοξένησε το σχετικό ρεπορτάζ.

«Θέλουμε η Ουκρανία να έχει τα καλύτερα δυνατά χαρτιά όταν συμβεί αυτό», επισήμανε τη στιγμή που το βλέμμα στην Ουκρανία και διεθνώς είναι από τώρα καρφωμένο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, και σε όλα όσα μπορεί να σημάνουν για το μέλλον.