Στόλτενμπεργκ: Περιμένω οι Σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες

Στόλτενμπεργκ: Περιμένω οι Σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες

Επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τους 30 συμμάχους πέτυχαν τον στόχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις στρατιωτικές δαπάνες το 2022, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για μία χώρα λιγότερη από ό,τι το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία ανέμενε αρχικά ακόμα δύο χώρες να επιτύχουν τον στόχο.

«Επειδή το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για δύο συμμάχους, δύο σύμμαχοι που περιμέναμε να είναι στο 2% είναι τώρα λίγο κάτω από το 2%», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον τόνισε ότι περιμένει οι Σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Στόλντενμπεργκ σχολίασε ότι πρόκειται για ένα σημάδι ότι Κίνα και Ρωσία έρχονται πιο κοντά.

Προειδοποιήσεις προς την Κίνα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Κίνα να μην προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, καθώς, όπως υπογράμμισε, αυτό θα σήμαινε υποστήριξη ενός παράνομου πολέμου.

«Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά έχουμε δει κάποιες ενδείξεις ότι αυτό έχει ζητηθεί από τη Ρωσία και ότι αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.