Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
Νωρίτερα σήμερα υπόψιν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και θα επιστρέψει στην πατρίδα του αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Σημειώνεται ότι το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών στις χώρες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας.
Υπογραμμίζεται ότι ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον συγκεντρώσει τα στοιχεία «που απαιτούνται για μια επιτυχή εισβολή» στην Ουκρανία.
«Δεν πιστεύω πως μπλοφάρει», τόνισε, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο Κυριακή.
«Έχει έναν ορισμένο αριθμό επιλογών στη διάθεσή του και θα μπορούσε να επιτεθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο», πρόσθεσε, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με αμερικανούς και πολωνούς στρατιωτικούς.
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.
Η Μόσχα, πέρα από την υποστήριξή της στους αυτονομιστές, έχει προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.