Στοιχεία για την προέλευση του κορονοϊού δίνουν κινεζικά δεδομένα που όμως....σβήστηκαν
AP
AP

Στοιχεία για την προέλευση του κορονοϊού δίνουν κινεζικά δεδομένα που όμως....σβήστηκαν

Δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19, τα οποία ανέβηκαν για λίγο σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων από Κινέζους επιστήμονες, παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της επιδημίας, σύμφωνα με μια ομάδα διεθνών ερευνητών που είχε πρόσβαση στα δεδομένα.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποψιάζονται ότι η αγορά ζωντανών ζώων Χουανάν ήταν η πηγή, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη Δευτέρα μια έκθεση με βάση την ερμηνεία των δεδομένων τους, μετά από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα και μια συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προέτρεψε την Κίνα να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα δεδομένα από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη βάση δεδομένων GISAID, όπου τα βρήκαν οι επιστήμονες.

Αυτά  περιλάμβαναν νέες αλληλουχίες του ιού SARS-CoV-2 και πρόσθετα γονιδιωματικά δεδομένα με βάση δείγματα που ελήφθησαν από μια αγορά ζωντανών ζώων στη Γουχάν το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες που είχαν πρόσβαση σε αυτά.

Οι αλληλουχίες έδειξαν ότι στην αγορά υπήρχαν σκύλοι ρακούν και άλλα ζώα ευαίσθητα στον κορονοϊό και μπορεί να είχαν μολυνθεί, παρέχοντας ένα νέο στοιχείο στην αλυσίδα μετάδοσης που τελικά έφτασε στον άνθρωπο, δήλωσαν.

«Αυτό προστίθεται στο σύνολο των στοιχείων που προσδιορίζουν την αγορά Χουανάν ως επίκεντρο της διασποράς του Sars-CoV-2 και ως επίκεντρο της πανδημίας COVID-19», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση συντάχθηκε από συγγραφείς μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Γόρομπεϊ  του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο Κρίστιαν Άντερσεν του Scripps Research στη Λα Γιόλα της Καλιφόρνια και η Φλοράνς Ντεμπάρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι της Γαλλίας, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα.

Σε σύγκριση με τις πληροφορίες που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με άλλα ζώα που υπήρχαν στην αγορά, καθώς και δείχνει ότι ορισμένα από τα περιβαλλοντικά δείγματα που ήταν θετικά στον ιό SARS-CoV-2 είχαν περισσότερο ζωικό παρά ανθρώπινο γενετικό υλικό, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές συνάδει με τη μόλυνση των ζώων.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι πληροφορίες δεν ήταν πειστικές, αλλά αποτελούσαν ένα νέο στοιχείο για την έρευνα σχετικά με την προέλευση του COVID και θα έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί αμέσως.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι όλες οι υποθέσεις για την προέλευση του COVID-19 παραμένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο ιός προέκυψε από ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας στη Γουχάν που μελετά επικίνδυνα παθογόνα.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση. Ο ΠΟΥ έχει επίσης δηλώσει ότι τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από ζώα, πιθανότατα νυχτερίδες.

Το κινεζικό CDC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια.