Σοβαρή διαρροή δεδομένων της κυβέρνησης Τραμπ έπειτα από επίθεση χάκερ
Shutterstock
Shutterstock
ΗΠΑ

Σοβαρή διαρροή δεδομένων της κυβέρνησης Τραμπ έπειτα από επίθεση χάκερ

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων της κυβέρνησης Τραμπ εγείρονται εδώ και αρκετό καιρό και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο «Signalgate» με κεντρικό πρόσωπο τον Μάικ Γουόλτς.

Αυτή τη φορά, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ένας χάκερ που παραβίασε την υπηρεσία επικοινωνιών που χρησιμοποιούσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπέκλεψε μηνύματα από ένα ευρύτερο σύνολο Αμερικανών αξιωματούχων.

Ειδικότερα, το Reuters εντόπισε περισσότερους από 60 μοναδικούς κυβερνητικούς χρήστες της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων TeleMessage σε μια κρυφή αποθήκη δεδομένων που διέρρευσε και παρασχέθηκε από την Distributed Denial of Secrets, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας η δηλωμένη αποστολή είναι να αρχειοθετεί έγγραφα που έχουν υποκλαπεί και διαρρεύσει για το δημόσιο συμφέρον.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν υλικό από άτομα που ανταποκρίνονται σε καταστροφές, τελωνειακούς υπαλλήλους, αρκετούς υπαλλήλους της αμερικανικής διπλωματίας, τουλάχιστον έναν υπάλληλο του Λευκού Οίκου και μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας.

Τα μηνύματα που εξέτασε το Reuters κάλυπταν μια περίπου ημερήσια χρονική περίοδο που έληγε στις 4 Μαΐου και πολλά από αυτά ήταν αποσπασματικά.

Κάποτε ελάχιστα γνωστή εκτός των κυβερνητικών και οικονομικών κύκλων, η TeleMessage τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μετά από μια φωτογραφία του Reuters στις 30 Απριλίου που έδειχνε τον Γουόλτς να ελέγχει την έκδοση της TeleMessage της εφαρμογής Signal που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παρόλο που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ολόκληρο το περιεχόμενο που προέκυψε από το TeleMessage, σε περισσότερες από μισή ντουζίνα περιπτώσεις το πρακτορείο ειδήσεων μπόρεσε να διαπιστώσει ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στα δεδομένα που διέρρευσαν αποδόθηκαν σωστά στους κατόχους τους.

Ένας από τους παραλήπτες των υποκλαπέντων μηνυμάτων - ένας αιτών για βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το μήνυμα που διέρρευσε ήταν αυθεντικό, όπως και μια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της οποίας τα μηνύματα υποκλάπηκαν με παρόμοιο τρόπο, επιβεβαίωσε επίσης τη γνησιότητά τους.

Με βάση την περιορισμένη εξέτασή του, το Reuters δεν αποκάλυψε τίποτα που να φαίνεται σαφώς ευαίσθητο και δεν αποκάλυψε συνομιλίες του Γουόλτς ή άλλων αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου.

Ορισμένες συνομιλίες φαίνεται να αφορούσαν τα ταξιδιωτικά σχέδια ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Μια ομάδα Signal, «POTUS | ROME-VATICAN | PRESS GC», φαίνεται να αφορούσε την υλικοτεχνική υποδομή μιας εκδήλωσης στο Βατικανό. Μια άλλη εμφανίστηκε να συζητά το ταξίδι Αμερικανών αξιωματούχων στην Ιορδανία.

Το Reuters απευθύνθηκε σε όλα τα άτομα που μπόρεσε να εντοπίσει ζητώντας σχόλια - ορισμένα επιβεβαίωσαν την ταυτότητά τους, αλλά τα περισσότερα δεν απάντησαν ή παρέπεμψαν τις ερωτήσεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.

Επίσης, το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πώς χρησιμοποιήθηκε το TeleMessage από κάθε υπηρεσία. Η υπηρεσία - η οποία παίρνει εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών και επιτρέπει την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων τους σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανόνες - έχει ανασταλεί από τις 5 Μαΐου, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας «για λόγους προσοχής».

Ο ιδιοκτήτης της TeleMessage, η εταιρεία ψηφιακών επικοινωνιών Smarsh με έδρα το Πόρτλαντ του Όρεγκον, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα δεδομένα που διέρρευσαν.

Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ήταν «ενήμερος για το περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Smarsh», αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας από τον ίδιο.