Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ με αντίποινα μετά τη δολοφονία του «υπαρχηγού» της Χαμάς
X/ i24NEWS English
X/ i24NEWS English
Σάλεχ Αλ Αρούρι

Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ με αντίποινα μετά τη δολοφονία του «υπαρχηγού» της Χαμάς

Ο «υπαρχηγός» της Χαμάς  Σάλεχ Αλ Αρούρι, που σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Βηρυτό, «παιδί» της πρώτης ιντιφάντα, θεωρείτο άσος της διπλωματίας αλλά και αδίστακτος στο πεδίο της μάχης.

Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατός του αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή, καθώς ήδη τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ απειλούν με αντίποινα το Ισραήλ και τη Δύση.

Ήδη η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε αργά τη νύχτα της Τρίτης ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών, εν είδει αντιποίνων για τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Χεζμπολάχ: Επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς

Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται «σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης», αναφέρει η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αποψινή ανάρτησή της στο Telegram.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία» από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (...) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», δηλώνει η σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Περίμενε εδώ και καιρό την επίθεση ο «υπαρχηγός» της Χαμάς

Σε κάθε περίπτωση, το Νο.2 της Χαμάς ανέμενε εδώ και καιρό την ισραηλινή επίθεση με drone που, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τον σκότωσε στη Βηρυτό την Τρίτη.

«Περιμένω το μαρτύριο και σκέφτομαι ότι έζησα πάρα πολύ καιρό», δήλωσε τον Αύγουστο, καθώς προέτρεπε τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα.

Το Ισραήλ τον κατηγορούσε εδώ και καιρό για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του, αλλά αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ήταν επίσης «στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων» για την έκβαση του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που διεξήγαγαν το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Αν και με μικρότερη επιρροή από τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, ο Αρούρι θεωρούνταν βασικός παράγοντας του κινήματος, καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη από την εξορία στη Συρία, την Τουρκία, το Κατάρ και τελικά το Λίβανο μετά από μακρά παραμονή σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατό του, αλλά δεν σχολίασε κάτι άλλο. Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια συμμαχική ομάδα, ορκίστηκε εκδίκηση για τη δολοφονία του σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, λέγοντας ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Και διπλωμάτης και στρατιώτης

Εντός της Χαμάς, ο Αρούρι περιγράφηκε ως κορυφαίος υποστηρικτής της συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων, απολαμβάνοντας καλές σχέσεις με τη Φατάχ, το κόμμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο ασκεί εξουσία στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς και η Φατάχ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια, διεξάγοντας έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα, αν και οι αντίπαλες οργανώσεις συνέχισαν να διεξάγουν περιοδικές διαπραγματεύσεις.

Όμως, όταν επρόκειτο για τη σύγκρουση με το Ισραήλ, ο Αρούρι θεωρούνταν σκληροπυρηνικός. Βοήθησε στην ίδρυση της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, και το Ισραήλ τον κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσε θανατηφόρες επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Στο Ισραήλ ισχυρίζονται ότι ήταν πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, μια πράξη που πυροδότησε μια ισραηλινή επίθεση επτά εβδομάδων στη Γάζα, η οποία σκότωσε 2.100 Παλαιστίνιους.

Ήταν ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς πίσω από την έντονη επέκταση της ομάδας στη Δυτική Όχθη, όπου οι ένοπλοί της πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών εποίκων τους τελευταίους 18 μήνες.

Αρκετοί πυροβολισμοί πέρυσι έλαβαν χώρα λίγο αφότου ο Αρούρι είχε εκτοξεύσει τηλεοπτικές απειλές κατά του Ισραήλ.

Με τους ηγέτες της ομάδας στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντεΐφ και Μαρουάν Ισά να κρύβονται ο Aρούρι συμμετείχε στενά στις διαπραγματεύσεις γύρω από τον πόλεμο, λέγοντας τον Δεκέμβριο ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι μέχρι να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Ως μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς υπό τον γενικό ηγέτη της ομάδας, τον Ισμαήλ Χανίγιε, που εδρεύει στο Κατάρ, ο Αρούρι ήταν συνηθισμένος στον διάλογο, ακόμη και -έμμεσα- με τους άσπονδους εχθρούς του, τους Ισραηλινούς.

Το 2011, αμέσως μετά τη δική του απελευθέρωση από τη φυλακή, ο Arouri ήταν ένας από τους διαπραγματευτές της Χαμάς που συμμετείχαν σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ, την οποία η ομάδα ελπίζει να επαναλάβει μετά τον τρέχοντα πόλεμο χρησιμοποιώντας ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

«Παιδί» της πρώτης ιντιφάντα

Γεννημένος κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης το 1966, ο Aρούρι ήταν ένας από τους πρώτους στρατιώτες της Χαμάς, εντασσόμενος στο κίνημα όταν αυτό δημιουργήθηκε το 1987, όταν οι Παλαιστίνιοι άρχισαν την πρώτη τους εξέγερση Intifada κατά της ισραηλινής κατοχής.

Φυλακίστηκε το 1992, ένα χρόνο πριν η ηγεσία της Φατάχ φτάσει στις συμφωνίες του Όσλο με το Ισραήλ, αποδεχόμενη την ύπαρξή του και εγκαταλείποντας τον ένοπλο αγώνα υπέρ της προώθησης των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η Χαμάς απέρριψε αυτή την προσέγγιση και όταν ο Αρούρι απελευθερώθηκε το 2007 επέστρεψε σύντομα στον αγώνα. Φυλακίστηκε και πάλι το 2010, όταν το ανώτατο ισραηλινό δικαστήριο διέταξε την απέλασή του.

Πέρασε τρία χρόνια στη Συρία πριν μετακομίσει στην Τουρκία, μέχρι που το Ισραήλ πίεσε την Άγκυρα να τον αναγκάσει να φύγει το 2015. Έκτοτε διέμενε στο Κατάρ και τον Λίβανο, εργαζόμενος από το γραφείο της Χαμάς στην περιοχή Νταχίε της Βηρυτού μέχρι το αιφνίδιο χτύπημα της Τρίτης.