Ρωσική αντιπροσωπεία φέρεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα, να έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.
Πρόκειται για εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και άλλους αξιωματούχους. «Η ρωσική πλευρά είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ, τώρα περιμένουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Πεσκόφ στο RIA Novosti.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι είχαν προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για τη συνάντηση και πλέον ασχολούνται με την επίλυση ζητημάτων πρωτοκόλλου.
«Συνομιλίες χωρίς τελεσίγραφα»
Η ουκρανική πλευρά φέρεται να αρνείται πάντως την έναρξη συνομιλιών με τους Ρώσους στη Λευκορωσία, χώρα με φιλορωσική πολιτική ηγεσία. Σε μια πρώτη αντίδραση ο ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του.
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Και επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: Μόνο πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.
Η εξέλιξη σημειώνεται μία μέρα μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπό τον ήχο των βομβών στο Κίεβο και την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν εισέλθει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο.
Τα «ναι» και τα «όχι» της Παρασκευής
Προχθές Παρασκευή, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε θετικά στο αίτημα του ουκρανού ομολόγου του Ζελένσκι, για έναρξη διαπραγματεύσεων. Μία εξέλιξη που σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα είχε ως αποτέλεσμα, τη διακοπή των «ρωσικών επιχειρήσεων» στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα, η ουκρανική πλευρά, τελικά, «φρέναρε» την έναρξη των συνομιλιών, θεωρώντας τη Λευκορωσία ακατάλληλο τόπο για τη διεξαγωγή τους.
Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με πληροφορίες στα ουκρανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, φέρεται να επικοινώνησε με το Τελ Αβίβ, προτείνοντας το Ισραήλ, ως εναλλακτική χώρα για να φιλοξενηθούν οι συνομιλίες, χώρα με την οποία και οι δύο πλευρές διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.