Ρωσικές πηγές αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα την Τετάρτη στην αμερικανική πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, την οποία υποστηρίζει το Κίεβο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας και να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Μόσχας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και την πρόκληση της μεγαλύτερης κρίσης στις σχέσεις Μόσχας-Δύσης από την περίοδο της Κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, εγκαινιάζοντας απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα και αναστέλλοντας τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί όρους για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα επαναφέρουν τη στρατιωτική υποστήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, μετά τη δήλωση του Κιέβου ότι είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την πρόταση για εκεχειρία.
Ανώτερη ρωσική πηγή σχολίασε στο Reuters ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός χωρίς να θέσει όρους και να λάβει κάποιου είδους εγγυήσεις.
«Είναι δύσκολο για τον Πούτιν να συμφωνήσει με αυτό (σ.σ σχέδιο) στην τρέχουσα μορφή του», τόνισε στο Reuters η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης κατάστασης. «Ο Πούτιν έχει ισχυρή θέση γιατί η Ρωσία προελαύνει».
Η πηγή σημείωσε ότι «χωρίς εγγυήσεις παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός, η θέση της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει γρήγορα πιο αδύναμη», και ότι «η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να κατηγορηθεί από τη Δύση για αποτυχία να τερματίσει τον πόλεμο».
Μια άλλη ανώτερη ρωσική πηγή είπε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την οπτική γωνία της Μόσχας φαινόταν σαν παγίδα επειδή ο Πούτιν θα δυσκολευόταν να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις ή δεσμεύσεις.
Μια τρίτη ρωσική πηγή παρατήρησε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών και είχαν ‘’διακοσμήσει’’ αυτή την κίνηση με μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός».
Ο Πούτιν είπε τον Δεκέμβριο: «Δεν χρειαζόμαστε μια εκεχειρία, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη που να διασφαλίζεται με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της. Είναι δύσκολο ερώτημα πώς να διασφαλίσουμε αυτές τις εγγυήσεις».
Λαβρόφ: Θα αποφύγουμε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (12/03) ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αποφύγει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την ειρήνη με την Ουκρανία, οι οποίοι θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε περίπτωση που υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική διευθέτηση.
«Σε καμία περίπτωση. Κανείς δεν μας μίλησε γι' αυτό», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. Και συνέχισε: «Λένε συνεχώς ''καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας'', αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τα πάντα εναντίον της Ρωσίας, χωρίς τη Ρωσία.
Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για ειρηνευτικές δυνάμεις, απάντησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί αυτό, αλλά συνήθως απαιτείται η συναίνεση όλων των πλευρών. Γιατί να συμφωνήσουμε σε μια ειρηνευτική δύναμη ή ομάδα; Θέλουν αυτή η δύναμη να αποτελείται από χώρες που μας έχουν χαρακτηρίσει εχθρό. Θα έρθουν εκεί ως ειρηνευτές;», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
🎙 FM Sergey #Lavrov's full interview to @MarioNawfal, Larri Johnson and @Judgenap
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 12, 2025
💬 What's going on in the US is a return to normalcy.
The fact that a normal administration came to power & the reaction was an explosion in the media is very telling.https://t.co/gJKQbgUzR4 pic.twitter.com/GEync7xZ6M
Σχετικά δε με τις ΗΠΑ, σχολίασε ότι έχουν επιστρέψει στην «κανονικότητα», χωρίς αντιχριστιανικές ιδέες. «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστροφή στην κανονικότητα. Πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα με τη μορφή που την κατανοούμε. Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι αξίες μας είναι γενικά παρόμοιες», ανέφερε ο Λαβρόφ.
Και κατέληξε λέγοντας: «Κατά την άποψή του, «είναι γεγονός ότι στην εξουσία ανέβηκε μια φυσιολογική κυβέρνηση που δεν πρεσβεύει αντιχριστιανικές ιδέες».
Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά την Τρίτη, αλλά η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για εκεχειρία 30 ημερών.
Ρωσία: Κατέρριψε 21 drones της Ουκρανίας τη νύχτα
Υπενθυμίζεται ότι μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 21 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/03) το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Δώδεκα από τα drones καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα στις περιφέρειες Κουρσκ και Καλούγκα, καθώς και στους αιθέρες της Κριμαίας και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη της μεγαλύτερης επίθεσης αυτού του είδους τα τρία χρόνια του πολέμου στη Ρωσία χθες, με στόχο ειδικά την πρωτεύουσα. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταρρίφθηκαν 343 ουκρανικά drones κι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
Στην άλλη πλευρά, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε πως βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας ρωσική επιδρομή στο Κίεβο και ότι είχε ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα για την απώθησή της. Δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία ως τώρα.
Οι επιθέσεις στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων καταγράφεται την επομένη της ανακοίνωσης της αμερικανικής κυβέρνησης, έπειτα από συνομιλίες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πως οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συμφώνησαν να γίνει στη Ρωσία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας καταρχήν 30 ημερών.
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη συμφωνία
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico πριν από τις δηλώσεις Λαβρόφ και Ζαχάροβα, τα κύρια σημεία που προκύπτουν από τη συμφωνία της Τζέντας είναι τα εξής:
1. Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αμέσως, εάν συμφωνήσει η Ρωσία
Η ομάδα του Τραμπ λέει ότι θα μεταφέρει τώρα το σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Μόσχα. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο τους» είπε ο Ρούμπιο. Η Ρωσία είναι ευχαριστημένη από τη στάση του Τραμπ μέχρι στιγμής και η κατάπαυση του πυρός δεν επιβάλλει καμία προϋπόθεση στο Κρεμλίνο, από όσα είναι γνωστά. Σύμφωνα με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, η παύση των μαχών θα επιτρέψει ανθρωπιστικά βήματα, όπως ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, απελευθέρωση κρατουμένων αμάχων, «και επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βίαια», ανέφερε η κοινή δήλωση.
2. Θα συμφωνήσει ο Πούτιν;
Πέραν των παραπάνω δηλώσεων και όσων συμπερασμάτων μπορούν να βγουν από αυτές, δυτικοί αξιωματούχοι ήταν από καιρό σκεπτικοί για το κατά πόσο ο Πούτιν ενδιαφέρεται πραγματικά για μακροπρόθεσμη ειρήνη, ακόμη κι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία 30 ημερών. Η Ρωσία κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης.
3. Οι ΗΠΑ μοιράζονται ξανά πληροφορίες με την Ουκρανία
Μετά την απόφαση για ριζική διακοπή παροχής στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών στο Κίεβο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν τώρα να ξαναρχίσουν τη συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών. Θα ξαναρχίσει επίσης η «βοήθεια ασφαλείας» (secutiry assistance), πιθανώς αναφορά στη στρατιωτική βοήθεια.
4. Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία
Πρόκειται για εκεχειρία που μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Μόλις σταματήσουν οι μάχες, θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας μόνιμης ειρήνης. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία έχουν υποσχεθεί να ανακοινώσουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες το συντομότερο δυνατό.
5. Δεν πρόκειται για συμφωνία ορυκτών
Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά όπως το λίθιο, το ουράνιο και το τιτάνιο. Ο Ζελένσκι αναμενόταν να υπογράψει κάποιου είδους συμφωνία που θα έδινε διακαιώματα σε αμερικανικές εταιρείες, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο πριν από δύο εβδομάδες, αλλά μετά προέκυψε η δημόσια διαμάχη με τον Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς και όλα κατέρρευσαν.
Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός την Τρίτη, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προσκαλούσε και πάλι τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
6. Η Ουκρανία δεν έχει εγκαταλείψει κανένα έδαφός της (ακόμα)
Πριν από τις συνομιλίες, ο Ρούμπιο προειδοποίησε το Κίεβο ότι θα χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων στο εδαφικό. Αλλά στη διάρκεια των οκτάωρων συζητήσεων στην Τζέντα την Τρίτη, το θέμα της εκχώρησης εδαφών δεν τέθηκε καν, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο. Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα τεθεί, εάν ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση.
7. Ο Τραμπ δεν έχει συμφωνήσει να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει «πολλές» εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι αυτό είναι δουλειά της Ευρώπης, όχι των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάτι στην κοινή δήλωση της Τρίτης που να δείχνει ότι αυτό έχει αλλάξει.
8. Η Ευρώπη πρέπει να «εμπλακεί»
Η δήλωση ανέφερε ότι οι Ουκρανοί επιθυμούσαν τη συμμετοχή «Ευρωπαίων εταίρων» στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ότι η αμερικανική πλευρά συμφώνησε σε αυτό το σημείο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έσπευσαν να χαιρετίσουν την πρόοδο στις συνομιλίες.
9. Μετά τι;
Ο Στάρμερ θα συγκαλέσει συνάντηση Ευρωπαίων και άλλων ηγετών το Σάββατο. Συνεργάζεται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συγκροτήσει έναν «συνασπισμό των πρόθυμων» - χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα ως ειρηνευτικές δυνάμεις ή να παράσχουν άλλη υποστήριξη σε μια διεθνή αποστολή για την τήρηση μιας μόνιμης εκεχειρίας.
Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις σε ουκρανικό έδαφος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο συνασπισμός του Στάρμερ και του Μακρόν είναι αρκετά ισχυρός για να πείσει τους Ουκρανούς ότι θα σταματήσει την επίθεση της Ρωσίας και αρκετά ουδέτερος για να πείσει τον Πούτιν ότι δεν αποτελεί απειλή.
Συνάντηση 5 υπουργών Άμυνας στο Παρίσι
Οι υπουργοί Άμυνας πέντε μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα συζητήσουν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας σε συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
Η συνάντησή τους ακολουθεί τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Ουκρανίας περί άμεσης επανάληψης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και παροχής στρατιωτικών πληροφοριών προς το Κίεβο και της συμφωνίας της Ουκρανίας σε κατάπαυση του πυρός 30 ημερών - εφόσον συμφωνήσει και η Ρωσία.
Στη συνάντηση στο Παρίσι θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση στην Τζέντα, θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης. Αντιπρόσωποι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν επίσης.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Χθες το βράδυ οι στρατιωτικοί αρχηγοί 36 χωρών συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.