Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από τη Χερσώνα
Reuters

Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από τη Χερσώνα

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απέσυρε ορισμένα στρατεύματά της στην αντίπερα όχθη του ποταμού Ντνίπρο από τη Χερσώνα, σύμφωνα με τη διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά για ρωσική απόσυρση από την κύρια γραμμή του μετώπου στο νότο, σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας πως η ανακοίνωση δίνει περιορισμένες λεπτομέρειες και δεν κάνει καμία αναφορά για το εάν οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι η Ρωσία είχε εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά μήκος του ποταμού, κλείνοντας ξανά την ηλεκτροδότηση στη Χερσώνα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είχε αρχίσει να αποκαθίσταται σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εκκενώθηκαν από την πόλη και διέφυγαν πέρα ​​από το ποτάμι.

Από τότε που η Ρωσία εγκατέλειψε τη Χερσώνα τον περασμένο μήνα, εννέα μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο ποταμός αποτελεί πλέον ολόκληρο το νότιο τμήμα του μετώπου, ανέφερε το Reuters.

Η Ρωσία έχει ήδη πει στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις πόλεις σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον ποταμό και απέσυρε την πολιτική διοίκησή της από την πόλη  Νόβα Κακόβκα στην όχθη του Ντνίπρο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως ότι η Ρωσία απέσυρε μέρος του πυροβολικού κοντά στον ποταμό σε ασφαλέστερες θέσεις πιο μακριά, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις πόλεις, αναφέρει.

«Παρατηρείται μείωση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού στον οικισμό Oleshky», δήλωσε ο Ουκρανικός στρατός, αναφερόμενος στην πόλη απέναντι από την Χερσώνα, στην άκρη μιας κατεστραμμένης γέφυρας πάνω από το Ντνίπρο.

«Τα εχθρικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από ορισμένους οικισμούς της περιφέρειας της Χερσώνα και διασκορπίστηκαν σε δασικές λωρίδες κατά μήκος του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Oleshky - Hola Prystan», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, αναφερόμενος σε ένα τμήμα δρόμου 25 χιλιομέτρων μέσα από διάσπαρτες πόλεις δίπλα στο ποτάμι στη νότια Ουκρανία

Ανέφερε επίσης, ότι τα περισσότερα από τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή ήταν έφεδροι που κινητοποιήθηκαν πρόσφατα, υποδηλώνοντας ότι τα καλύτερα εκπαιδευμένα επαγγελματικά στρατεύματα της Μόσχας είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.