Εντολές για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων με σκοπό την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εξαπλώνονται ραγδαία δυτικά της Ιερουσαλήμ, στην ίδια περιοχή που επλήγη και την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς.
Αναλυτικά, η ισραηλινή αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ και εκκένωσε κοινότητες κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου.
Περιοχές περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ εκκενώθηκαν, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δείχνουν πλάνα με πυροσβέστες να μάχονται με τις φλόγες.
🔴 BREAKING: Massive forest fire raging in central Israel, between Jerusalem and Tel Aviv; multiple communities evacuated, drivers forced to abandon vehicles on main highway; IDF helping combat blaze; Israel appeals for international assistance. pic.twitter.com/JxyzftcQjO
— Avi Mayer אבי מאיר (@AviMayer) April 30, 2025
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν για να σωθούν ζωές και να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές», δήλωσε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, η υπουργός Μίρι Ρεγκέβ ανακοίνωσε την ακύρωση της κύριας εκδήλωσης για την Ημέρα Ανεξαρτησίας που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ.
Με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε δασώδεις περιοχές, με αποτέλεσμα την εκκένωση τουλάχιστον πέντε κοινοτήτων, τόνισε η αστυνομία.
Route 1, The main road connecting Tel Aviv with Jerusalem, is blocked as a fire rages. Drivers and passengers are abandoning their vehicles and fleeing on foot.
— Cheryl E 🇮🇱🇮🇱🇮🇱🎗️ (@CherylWroteIt) April 30, 2025
Israel has appealed for international assistance to fight the fires.
A "Red Torch" order was declared for fire and… pic.twitter.com/MKPirIJ8Q8
«Ασθενοφόρα, ιατρικές ομάδες και οχήματα έκτακτης ανάγκης παρέχουν ιατρική υποστήριξη σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης κοντά στο Νεβέ Σαλόμ και την Εσταόλ», τόνισε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Magen David Adom (MDA), προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Με τη σειρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος επιβλέπει την πυροσβεστική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε τοποθεσίες που πλήττονται από τις πυρκαγιές.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς πυρκαγιές στην ίδια περιοχή πλησίαζαν την Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό προτού οι πυρκαγιές τεθούν τελικά υπό έλεγχο.