«Πράσινο φως» από Κομισιόν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, λίγη μόνο ώρα μετά και την επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πλέον οι Ευρωπαίοι θα έχουν στη διάθεσή τους «περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια». Σημειώνεται ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που λαμβάνει έγκριση μετά από αυτά των Pfizer/BionTech, AstraZeneca και Moderna.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, με τις συμφωνίες που έχει συνάψει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της δόσεις για να εμβολιαστούν πάνω από 200 εκατ. πολίτες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θα παραλάβει 400.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά τις 15 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθήκε η σχετική έγκριση χρήσης και από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Με αυτήν την τελευταία θετική γνωμοδότηση, οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν μια άλλη επιλογή για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών τους», δήλωσε η Εμερ Κουκ, επικεφαλής της EMA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον. Εκατό εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν έως τον Ιούνιο.

Το εμβόλιο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca που χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες ψυγείου, ιδιότητα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, οι υπόλοιποι έλαβαν placebo για λόγους σύγκρισης.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου -κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσου. Το ποσοστό είναι ο μέσος όρος της αποτελεσματικότητας σε διαφορετικές χώρες: 72% στις ΗΠΑ και 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών.