Φουντώνει η πίεση εναντίον του καθεστώτος
Ιράν

Φουντώνει η πίεση εναντίον του καθεστώτος

Οι αντιδράσεις για την οπισθοδρομικότητα του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν συνεχίζονται με ορμή, παρά τη βίαια καταστολή που υφίστανται όσοι αντιστέκονται. Ο τραγικός θάνατος της νεαρής Κούρδισσας Τζίνα Αμινί έχει κινητοποιήσει πολλούς ανθρώπους, εμπνέοντας τους να εκφράζονται ανοιχτά, κάτι το οποίο τρομάζει το ιερατείο.

Οι αυθόρμητες αντιδράσεις των γυναικών αλλά και πολλών ανθρώπων στο Ιράν έχουν συναντήσει την καταστολή από τη θεοκρατία όλο αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος ευθύνονται για τους θανάτους 72 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα. Ο φόρος του αίματος δεν έχει σταματημό.

Πολλοί από τους θανάτους εντοπίζονται σε κουρδικές περιοχές της χώρας, καθώς οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν στρέψει εκεί την προσοχή του. Η τραγική ιστορία της Τζίνα Αμινί, που προερχόταν από το Κουρδιστάν έχει κινητοποιήσει πολλούς ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές. Το καθεστώς ανησυχεί για την ένταση των διαμαρτυριών, έχοντας στείλει εκεί ενισχύσεις. καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις βέβαια έχουν διαδοθεί σε πολλές πόλεις στη χώρα, καθώς οι κηδείες ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας λειτουργούν ως κοιτίδα για τις νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ανθρώπων. Οι αντιδράσεις βέβαια δεν περιορίζονται στο εσωτερικό, αλλά έχουν αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις. Στο Μουντιάλ του Κατάρ, οι παίκτες της εθνικής ομάδας δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ούτε πανηγύρισαν όταν σκόραραν απέναντι στην Αγγλία, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για την κατάσταση στη χώρα.

Μέσα στη χώρα όμως φαίνεται πως το θρησκευτικό κατεστημένο νιώθει την πίεση να αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ανοικτά το κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν την καταστολή των διαδηλώσεων και τη βίαια αντιμετώπιση όσων διαμαρτύρονται. Η δημοφιλής ηθοποιός Χενγκαμέχ Γαζιάνι προσήχθη στην ασφάλεια για την ανάρτηση της που περπατούσε με ακάλυπτο το κεφάλι της δίχως μαντίλα, ενώ το προηγούμενο διάστημα επέκρινε το καθεστώς. Μαζί της κλήθηκαν κι άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής που τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για ότι συμβαίνει στο Ιράν.

Η δημόσια κριτική είναι μία νέα εξέλιξη για το νέο πρόεδρο Ιμπραϊμ Ραϊσί, η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση το καθεστώς, ωθώντας το να χάσει την ψυχραιμία του. Μήνες μετά από τον χαμό της νεαρής Τζίνα, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μαίνονται, ενώ η δημόσια κριτική συνεχίζεται και το ιερατείο δεν μπορεί να βρει τρόπο να απαντήσει, πέρα από τις διώξεις και τη βίαια καταστολή.