Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία;
AP Photo/LIBKOS, File
AP Photo/LIBKOS, File

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία;

Έχουν περάσει 18 μήνες, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία και σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο οι καταστροφές, όπως και οι απώλειες των ζωών, συνεχίζονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και εάν θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

Τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί κανένας να προβεί σε μια συλλογική εκτίμηση για το εάν κερδίζει η Ρωσία ή η Ουκρανία, διότι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία είχε θέσει κάποιους στόχους: Την αποναζιστικοποίηση, την αποστρατικοποίηση και βέβαια την κατάληψη ορισμένων περιοχών· το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Την Κριμαία, ούτως ή άλλως, την είχε προσαρτήσει το 2014. Έκτοτε όμως παρατηρούμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταλάβει τις δυο επαρχίες του Ντονμπάς, τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια πέρα της Κριμαίας και της Μαριούπολης.

Από την άλλη, η Ουκρανία θέλει με την αντεπίθεση, την οποία προετοιμάζει εδώ και καιρό πάντα με τη βοήθεια της Δύσης και με τα πιο υπερσύγχρονα όπλα, να μπορέσει να καταλάβει κάποια από αυτά τα εδάφη.

Σημειωτέον ότι η απαίτηση του κ. Ζελένσκι είναι να εγκαταλείψει η Ρωσία την Ουκρανία και να υπάρξουν καινούργιες διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί καθώς ένας πόλεμος κερδίζεται και δεν παραδίδεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την έκβαση του πολέμου, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες, παρ' όλες τις «φωνές» που υπάρχουν, γιατί ούτε ο Ζελένσκι θα δεχθεί να πάνε σε μια διαπραγμάτευση ή αν θέλετε σε μια συνθηκολόγηση και να χάσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, αλλά ούτε ο Πούτιν θα δεχτεί να παραδώσει τα εδάφη που έχει κερδίσει.

Επομένως, ο δρόμος του πολέμου θα είναι μακρύς. Η Δύση αυτή τη στιγμή περιμένει εάν ο Ζελένσκι με τη στήριξή της θα καταφέρει να κερδίσει κάποια εδάφη ή όχι. Εάν συμβεί το δεύτερο σενάριο η Ουκρανία θα δεχτεί πιέσεις από τους υποστηρικτές της, προκειμένου να προβεί σε κάποια διαπραγμάτευση, διότι θα έχει αποδειχτεί ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον συγκεκριμένο πόλεμο.

Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο και εκτιμάται ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη...

* Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής.