Πώς οι εκλογές επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά
shutterstock
shutterstock
Τουρκία

Πώς οι εκλογές επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά

Τα ξεσπάσματα, σκόπιμα ή μη, από τον Ταγίπ Ερντογάν και των στελεχών του γίνονται πλέον σχεδόν καθημερινά, προδίδοντας τον εκνευρισμό του τουρκικού καθεστώτος. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανέφερε τις απειλές για casus belli από την Άγκυρα, εκμεταλλευόμενος τη συζήτηση για μία επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Ο Ακάρ, αλλά κι ο Τσαβούσογλου, ουσιαστικά κινούνται στους τόνους που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας εμμέσως για ένα θερμό, αν όχι καυτό, επεισόδιο την Ελλάδα, με το ποίημα του για τον ερχομό το βράδυ.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, για την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών, εξηγούν μερικώς τη στάση της Άγκυρας. Ο Τσελίκ, επικαλούμενος προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, δήλωσε πως ενδεχομένως να γίνουν νωρίτερα οι κρίσιμες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου. Κρίνοντας από το παρελθόν και το παρόν του τουρκικού καθεστώτος, η μετάθεση της ημερομηνίας προς τα πίσω λειτουργεί μόνο εργαλειακά.

Η εκμετάλλευση του δικαστικού τομέα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του έφτασε στο απόγειο με την απόφαση εναντίον του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που φαίνεται να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τον Ταγίπ Ερντογάν. Παρά το ότι ο Ιμάμογλου δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα από το κεμαλικό κόμμα, η σημαντική αποδοχή του στις δημοσκοπήσεις θορύβησε το καθεστώς και ο δημοφιλής δήμαρχος καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε διετή φυλάκιση. Η ποινή του, ακόμα κι αν είναι εφέσιμη, σήμαινε στην ουσία τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μία αστεία αφορμή, δείχνοντας την προσπάθεια του καθεστώτος να τον αποκλείσει από τη διαδικασία. Ακόμα και η ήπια προσέγγιση του Ιμάμογλου για την Ελλάδα αποτελεί σημείο εκνευρισμού για το τουρκικό καθεστώς.

Το άρθρο του γνωστού περιοδικού Politico για την τυχοδιωκτική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για το τουρκικό καθεστώς. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα και η πολιτική αναταραχή έχουν αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας κι η Ελλάδα φυσικά πρώτη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις.

Αυτή η έκφραση της αυταρχικότητας βέβαια έγινε αντικείμενο κριτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που, σε ήρεμους τόνους επέκριναν τη στάση του τουρκικού καθεστώτος. Ο προγραμματισμός της επίσκεψης του Τσαβούσογλου για τη συνάντηση βέβαια έχει ευρύτερους στόχους. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει έρθει εγγύτερα στις τουρκικές θέσεις για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά η έγκριση για την προμήθεια των εξοπλισμών θα περάσει από τα νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπάρχουν βάσιμα εμπόδια, όσο η Τουρκία διατηρεί αυτή την αναθεωρητική πολιτική.

Βέβαια, το μείζον ζήτημα για την Άγκυρα είναι η άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει το πράσινο φως στη νέα εισβολή που σχεδιάζει στη Συρία. Οι χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία έχουν αποκτήσει βασικό πολιτικό ρόλο για το ερντογανικό καθεστώς, παρά το γεγονός ότι θα αποδυναμώσει την προσπάθεια της Δύσης απέναντι σε εξτρεμιστικά στοιχεία, τύπου Ισλαμικού Κράτους.

Η αδυναμία της Τουρκίας να προβάλει ισχύ απέναντι στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης τόσο υπεροπλίας στο επιχειρησιακό πεδίο όσο και στον τομέα της υψηλής στρατηγικής, δεν επιτρέπει στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του στο Αιγαίο όσο και ευρύτερα. Αυτό βέβαια δεν απαγορεύει στον Τούρκο πρόεδρο να σηκώνει τους τόνους με διαρκείς λεονταρισμούς, ώστε να διατηρεί το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο.