Πως μπορεί να απαντήσει η Ουάσινγκτον για Ναβάλνι

Πως μπορεί να απαντήσει η Ουάσινγκτον για Ναβάλνι

Οι κρατικοί εισαγγελείς της Ρωσίας προανήγγειλαν ότι θα υποστηρίξουν τη  μετατροπή της ποινής του βασικού επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, σε φυλάκιση τριών ετών, στον απόηχο των χθεσινών διαδηλώσεων και της κλιμακούμενης έντασης με την Ουάσινγκτον.

Καθώς αύριο το δικαστήριο θα εξετάσει ένα αίτημα από την Αρχή Φυλακών της Μόσχας για την επιβολή ποινή φυλάκισης έως και τρεισήμισι χρόνια στον Ναβάλνι, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται για «νόμιμο αίτημα», προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον του Ρώσου πολιτικού, ο οποίος θεωρείται πια ο σημαντικότερος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι συγκεντρώσεις της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερο συνεχές σαββατοκύριακο, προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Κρεμλίνου, καθώς περισσότεροι από 5.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Στη Μόσχα, η αστυνομία προέβη στη σύλληψη 1.800 διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με την ομάδα επιτήρησης των διαδηλώσεων OVD-Info, οι περισσότερες συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176), στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ στον Βόλγα, όπου η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 200 άτομα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,  δήλωσε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος «με χούλιγκαν και προβοκάτορες», ενώ πρόσθεσε πως η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο. «Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές», είπε.

Χθες άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ρωσικές αρχές για τη «σκληρή» απάντησή τους προς τους διαδηλωτές.«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή εβδομάδα», ανέφερεοΜπλίνκεν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως «ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που έθεσε υπό κράτηση επειδή εξασκούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Το «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς» έχει ήδη καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ενώ θα υποβάλει το ίδιο αίτημα και στην ΕΕ καθώς και στη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ως πιθανοί στόχοι κυρώσεων είναι ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ο μεγιστάνας  Αλίσερ Ουσμάνοφ. Εκτός από τους δισεκατομμυριούχους, η λίστα περιλαμβάνει τον διευθύνοντα Σύμβουλο της VTB Bank, Αντρέι Κόστιν και τον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μούρασκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη σύλληψη του Ναβάλνι στο πρώτο τηλεφώνημα που είχε με τον Πούτιν όπου στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι ρωσικές αρχές.