Πολωνία: Ρωσική προβοκάτσια ο πύραυλος - Ζελένσκι: Δεν ήταν ουκρανικός

Πολωνία: Ρωσική προβοκάτσια ο πύραυλος - Ζελένσκι: Δεν ήταν ουκρανικός

Συνεχίζεται το θρίλερ για τον εντοπισμό της προέλευσης του πυραύλου που έπληξε συνοριακό χωριό της Πολωνίας. «Για πιθανή προβοκάτσια της Ρωσίας» έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός, με τον Ζελένσκι να υποστηρίζει πως ο πύραυλος δεν είναι ουκρανικός. Στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Πολωνός πρέσβης. 

Αν και τις τελευταίες ώρες διακρινόταν μια προσπάθεια και από τους νατοϊκούς συμμάχους και τη Ρωσία να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που προκάλεσε το πυραυλικό χτύπημα, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις τόσο του Πολωνού πρωθυπουργού Μοραβιέτσκι και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναζωπύρωσαν την ένταση, με τη Μόσχα να καλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Πολωνό πρέσβη.

«Ο Πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία. Βαρσοβία και ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο και όχι, όπως αρχικά υπαινίχθηκαν ορισμένες αναφορές, από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε στη Βαρσοβία σήμερα το βράδυ με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας. «Το βράδυ, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνομίλησε με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στη Βαρσοβία μετά τις επισκέψεις του στην Άγκυρα και το Κίεβο», έγραψε ο Γιάτσεκ Σιεβιέρα στο Twitter.

«Η συζήτηση αφορούσε τη γενική κατάσταση ασφαλείας, τα πρόσφατα γεγονότα προέκυψαν στη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Είναι πιθανό το χθεσινό πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο
  
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Νωρίτερα, έπειτα από ώρες αμφιβολιών και ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση του πυραύλου, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να ελλοχεύει, η Βαρσοβία εκτίμησε σήμερα το μεσημέρι ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο, ενώ «καμία ένδειξη σκόπιμης επίθεσης στην Πολωνία» διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας, ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Διαβάστε ακόμα:

Πέφτουν οι τόνοι για την έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία

Πολωνία: Έντρομοι οι κάτοικοι του Σεβόντοφ μετρούν τις πληγές τους