Η Ουγγαρία αντιτίθεται εδώ και καιρό σε τέτοιου είδους κυρώσεις, επισημαίνοντας την εξάρτησή της από τη Rosatom.
Politico: Εξαιρείται ο πυρηνικός τομέας από το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Shutterstock
Shutterstock

Politico: Εξαιρείται ο πυρηνικός τομέας από το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ουγγαρία αντιτίθεται εδώ και καιρό σε τέτοιου είδους κυρώσεις, επισημαίνοντας την εξάρτησή της από τη Rosatom.

Η Κομισιόν εγκατέλειψε το πλάνο να επιβάλει κυρώσεις στον τομέα πυρηνικών της Ρωσίας ή στους εκπροσώπους της στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, ανέφερε την Πέμπτη το Politico, επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά πει στις χώρες της ΕΕ ότι θα προσπαθούσε να καταρτίσει κυρώσεις που θα στόχευαν τον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, αλλά το σχέδιο αυτό δεν υφίσταται πλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται εδώ και καιρό σε τέτοιου είδους κυρώσεις, επισημαίνοντας την εξάρτησή της από τη Rosatom. Για να ξεπεράσει ένα πιθανό βέτο της Ουγγαρίας, η ΕΕ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να βάλει στον κατάλογο μεμονωμένους υπαλλήλους της Rosatom και άλλων εταιρειών - αλλά τελικά επέλεξε να μην το κάνει.

«Η Ουγγαρία δεν το αφήνει να περάσει, καθώς ο πυρηνικός της σταθμός ανήκει στη Rosatom και λένε ότι παράγει το 50% του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Αλλά οι κυρώσεις κατά προσώπων (εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο) δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ένας δεύτερος, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. 

Η Γαλλία έχει επίσης κάνει έκκληση για σύνεση, με έναν αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας να δηλώνει στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «πολλά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν καύσιμα ρωσικής ενέργειας.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κίνηση αυτή. «Είναι λυπηρό. Όταν πρόκειται για το πυρηνικό τμήμα ... κανείς δεν μας είπε ότι δεν είναι εντάξει ή ότι θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο πρώτος διπλωμάτης της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο πραγματικά έχουν πλήξει τη Ρωσία οι κυρώσεις;

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες κυρώσεις κατά τραπεζών με δεσμούς στη Ρωσία