Μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επιτρέπεται για εξαγωγή και προσπάθεια περιορισμού του σκιώδους στόλου προβλέπει το 18ο πακέτο κυρώσεων το οποίο υιοθέτησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές, με Δανό διπλωμάτη να διευκρινίζει ότι η μείωση του ανώτατου ορίου τιμής αργού πετρελαίου της G7 θα είναι περίπου 47,6 δολάρια ανά βαρέλι, ήτοι 15% λιγότερο από τη μέση τιμή του ρωσικού βαρελιού στην αγορά.
«Έχουμε τώρα μια συμφωνία για ένα 18ο πακέτο κυρώσεων ισχυρό και αποτελεσματικό κατά της Ρωσίας», βεβαίωσε διπλωμάτης στο πέρας συνόδου των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί.
Τη σύναψη της συμφωνίας για το νέο πακέτο κυρώσεων ανέφεραν επίσης, με ανακοίνωσή τους στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) η Κάγια Κάλας και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή το πρωί.
Κάλας: Στοχεύουμε όσους υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή
«Είμαστε ακλόνητοι. Η ΕΕ μόλις ενέκρινε ένα από τα ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα. Περιορίζουμε περαιτέρω τον πολεμικό προϋπολογισμό του Κρεμλίνου, στοχεύοντας 105 ακόμη πλοία του σκιώδους στόλου και όσους υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή, περιορίζοντας, παράλληλα, την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στη χρηματοδότηση», τόνισε η Κάγια Κάλας.
We are standing firm.
— Kaja Kallas (@kajakallas) July 18, 2025
The EU just approved one of its strongest sanctions package against Russia to date.
We’re cutting the Kremlin’s war budget further, going after 105 more shadow fleet ships, their enablers, and limiting Russian banks’ access to funding. (1/3)
Όπως συμπλήρωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας: «Οι αγωγοί Nord Stream θα απαγορευτούν. Επιβάλλαμε το χαμηλότερο μέχρι στιγμής ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου. Ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, στις κινεζικές τράπεζες που επιτρέπουν την αποφυγή κυρώσεων και εμποδίζουμε τις εξαγωγές τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε drones».
Φον ντερ Λάιεν: Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας
Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι η ΕΕ «χτυπά στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε την καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε τους τραπεζικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικο-βιομηχανικούς τομείς της και προχωράμε σε δυναμική μείωση του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου. Η πίεση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι ο Πούτιν να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
I welcome the agreement on our 18th sanctions package against Russia.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2025
We are striking at the heart of Russia's war machine.
Targeting its banking, energy and military-industrial sectors and including a new dynamic oil price cap.
The pressure is on.
It will stay on until…
Οι χώρες
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πακέτο κυρώσεων συγκαταλέγεται σε μία σειρά αντιποίνων της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022.
Σχετικά με τις χώρες, η Σλοβακία, η οποία απέκλειε μέχρι στιγμής την υιοθέτηση της νέας αυτής δέσμης κυρώσεων, αποδέχθηκε εν τέλει να άρει το βέτο της αφού έλαβε εγγυήσεις.
Η Μπρατισλάβα χρησιμοποιούσε το βέτο για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή να της εγγυηθεί τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διακόψει τελείως τις εισαγωγές της ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027.
Το πλαφόν
Όπως αποφασίστηκε, η μείωση του ανώτατου ορίου τιμής αργού πετρελαίου της G7 θα είναι περίπου 47,6 δολάρια ανά βαρέλι, ήτοι 15% λιγότερο από τη μέση τιμή του ρωσικού βαρελιού στην αγορά. Το όριο είχε οριστεί μέχρι σήμερα στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που κρινόταν υπερβολικά υψηλή, δεδομένου του σημερινού επιπέδου των τιμών του πετρελαίου στην αγορά.
Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν στην αγορά, ο νέος μηχανισμός θα ακολουθεί την κίνησή τους με διαφορά πάντα 15%, σε ένα σύστημα που κρίνεται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από το προηγούμενο.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πάντα στη συσπείρωση των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής έχουν φανεί λιγότερο πρόθυμες να ορίσουν νέο πλαφόν μετά τη συμφωνία που συνήφθη στη G7 για τιμή 60 δολαρίων.
Ορίζοντας μέγιστη τιμή, οι δυτικοί ελπίζουν να περιορίσουν τους οικονομικούς πόρους που έχει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Κάλας, το πλαφόν των 60 δολαρίων επέτρεψε μείωση κατά 30% των ρωσικών πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης.