Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία θα καλέσει για εξηγήσεις ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο, η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την κατασκοπεία στη Γροιλανδία, την οποία θέλει να καταλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό το άρθρο «προκαλεί μεγάλη ανησυχία, γιατί μεταξύ φίλων δεν κατασκοπεύει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Λόκε Ράσμουσεν, από τη Βαρσοβία, όπου διεξαγόταν συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό, θα καλέσουμε συνεπώς τον πρεσβευτή για μια συζήτηση στο υπουργείο Εξωτερικών», πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Με την ελπίδα, βέβαια, ότι αυτό μπορεί να διαψευσθεί, και σε κάθε περίπτωση με στόχο να καταστεί πολύ σαφές ποια είναι η θέση της Δανίας για το θέμα αυτό».
Σύμφωνα με την WSJ, οι υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν οδηγίες να μάθουν περισσότερα για το αυτονομιστικό κίνημα της Γροιλανδίας και για τις θέσεις του όσον αφορά την εκμετάλλευση των πόρων από τους Αμερικανούς σε αυτό το τεράστιο νησί.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες πληροφοριών κλήθηκαν να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα στη Γροιλανδία και τη Δανία που υποστηρίζουν τους αμερικανούς στόχους σε αυτό το αυτόνομο έδαφος της Δανίας, όπως προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι εντάσεις είναι μεγάλες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Κοπεγχάγης από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε, επανειλημμένα, ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και αρνούμενος να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για να την καταλάβει.
Η Γροιλανδία, με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Δανίας, απάντησε επανειλημμένα ότι δεν πωλείται.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, στην ευρεία πλειοψηφία τους οι 57.000 κάτοικοι της Γροιλανδίας επιθυμούν την ανεξαρτησία τους και δεν θέλουν μια προσάρτηση στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters