Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας με «θανατηφόρες» θερμοκρασίες έπληξε την ΝΑ Ασία
Shutterstock
Shutterstock

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας με «θανατηφόρες» θερμοκρασίες έπληξε την ΝΑ Ασία

Τον πιο θερμό καύσωνα στην ιστορία βιώνει η Νοτιανατολική Ασία, με τα ρεκόρ των θερμοκρασιών στις κατά τόπους περιοχές να σπάνε το ένα μετά το άλλο και τους ειδικούς να κάνουν λόγο για φαινόμενο «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή. 

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει ανάλυση του CNN, οι θερμοκρασίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Λάος. Οι θερμότεροι μήνες στις εν λόγω περιοχές είναι συνήθως ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς στην συνέχεια έρχονται οι μουσώνες για να «ξεπλύνουν» τους καύσωνες και να ρίξουν τις θερμοκρασίες.

Ωστόσο, τα μέχρι ώρας στοιχεία δείχνουν «τον πιο βάναυσο κύμα καύσωνα χωρίς τέλος», όπως τον χαρακτήρισε ο κλιματολόγος, Μαξιμιλιανός Χερέρα, καθώς συνεχίστηκε και τον Ιούνιο. Ενδεικτικό είναι ότι στο Βιετνάμ σημειώθηκε η ποιο θερμή μέρα Ιουνίου στην ιστορία, η 1η Ιουνίου με 43,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ

Η Ταϊλάνδη είδε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία της με 45,4 βαθμούς Κελσίου στις 15 Απριλίου, ενώ το γειτονικό Λάος ξεπέρασε τους 43,5 βαθμούς Κελσίου για δύο συνεχόμενες ημέρες τον Μάιο.

Το ρεκόρ όλων των εποχών του Βιετνάμ έσπασε στις αρχές Μαΐου με 44,2 βαθμούς Κελσίου.

Μια φορά στα 200 χρόνια

Σε μια πρόσφατη έκθεση του World Weather Attribution (WWA), ένας διεθνής συνασπισμός επιστημόνων δήλωσε ότι το κύμα καύσωνα του Απριλίου στη Νοτιοανατολική Ασία ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια και θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ο ρόλος της υγρασίας και οι «θανατηφόρες» θερμοκρασίες

Η καυτή ζέστη στη Νοτιοανατολική Ασία την τρέχουσα χρονιά έγινε ακόμη πιο ανυπόφορη και επικίνδυνη λόγω της υψηλής υγρασίας, ένας συνδυασμός που θεωρείται «θανατηφόρος» από τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, η υγρασία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το σώμα σας να προσπαθήσει να δροσιστεί.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, έχουν σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ιδίως για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και νεφρικά προβλήματα, διαβήτη και εγκύους.

Ο συνυπολογισμός της υγρασίας στους βαθμούς Κελσίου διαμορφώνει την «θερμοκρασία αίσθησης», η οποία συχνά είναι υψηλότερη από την καταγραφόμενη θερμοκρασία.

Η ανάλυση του CNN των δεδομένων της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus διαπίστωσε ότι μεταξύ των αρχών Απριλίου και των τελών Μαΐου, και οι έξι χώρες στο ηπειρωτικό τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας είχαν φτάσει σε «θερμοκρασία αίσθησης» κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ) ή και περισσότερο κάθε μέρα. Αυτό είναι πάνω από ένα όριο που θεωρείται επικίνδυνο, ιδίως για τα άτομα με προβλήματα υγείας ή για όσους δεν έχουν συνηθίσει στην ακραία ζέστη.

Στην Ταϊλάνδη, 20 ημέρες τον Απρίλιο και τουλάχιστον 10 ημέρες τον Μάιο έφτασαν σε «αισθητές θερμοκρασίες» άνω των 46 βαθμών Κελσίου (115 βαθμών Φαρενάιτ). Σε αυτό το επίπεδο, το θερμικό στρες γίνεται «ακραίο» και θεωρείται απειλητικό για τη ζωή οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγιών ανθρώπων που έχουν συνηθίσει σε ακραία υγρή ζέστη.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Λάος και η Μαλαισία είχαν αρκετές ημέρες με δυνατότητα πρόκλησης ακραίου θερμικού στρες. Η Μιανμάρ είχε 12 τέτοιες ημέρες - έως ότου ο κυκλώνας Mocha έφερε σχετική ανακούφιση, αλλά σοβαρές καταστροφές, όταν έφτασε στην ξηρά στις 14 Μαΐου.

Το κύμα καύσωνα Απριλίου-Μαΐου στη Νοτιοανατολική Ασία προκάλεσε εκτεταμένες νοσηλείες, κατέστρεψε δρόμους, προκάλεσε πυρκαγιές και οδήγησε σε κλείσιμο σχολείων, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει άγνωστος, σύμφωνα με την έκθεση του World Weather Attribution.

 Η μελέτη διαπίστωσε ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο καύσωνας ήταν πάνω από δύο βαθμούς θερμότερος σε αντιληπτή θερμοκρασία από ό,τι θα μπορούσε να είναι χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τη ρύπανση.