Φωτό αρχείου
Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό πλοίο στην Κριμαία
Reuters
Reuters
Φωτό αρχείου

Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό πλοίο στην Κριμαία

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι χτύπησε και προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό σκάφος που υπηρετούσε επί μακρόν στη Σεβαστούπολη, το αρχηγείο του στόλου της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα στην κατεχόμενη Κριμαία.

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού Ντμίτρο Πλέτεντσουκ δήλωσε ότι το σκάφος, το Kommuna, είχε χτυπηθεί στον κόλπο της Σεβαστούπολης το πρωί της Κυριακής και ήταν σαφές ότι το πλοίο δεν είναι πλέον σε κατάσταση να εκτελεί αποστολές.

Μια ανάρτηση στο κανάλι Telegram των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι το πλοίο ήταν ένα από τα παλαιότερα που διαχειρίζεται το ρωσικό ναυτικό και είχε καθελκυστεί το 1913.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το σκάφος είχε αποσταλεί ως μέρος μιας επιχείρησης διάσωσης όταν οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν τη ναυαρχίδα Moskva του ρωσικού στόλου τον Απρίλιο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει την επιτυχία του στρατού στην επίθεση και τον περιορισμό του ρωσικού στόλου που εδρεύει στην Κριμαία στον σχεδόν 26 μηνών πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Πλέτεντσουκ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν θέσει εκτός λειτουργίας περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου από την έναρξη του πολέμου.

Ο διοικητής της Σεβαστούπολης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση με πυραύλους κατά πλοίων σε ένα από τα πλοία της στο λιμάνι.

Ο Ραζβοζάγιεφ δήλωσε ότι τα πεσμένα θραύσματα προκάλεσαν μια μικρή πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε αμέσως.