Ουκρανία: Επαναπατρισμός 13 παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη της Ρωσίας
AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ουκρανία: Επαναπατρισμός 13 παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη της Ρωσίας

Στην πατρίδα τους, την Ουκρανία, επέστρεψαν την Πέμπτη (23/5) από τη Ρωσία και από τα κατεχόμενα από τη Μόσχα ουκρανικά εδάφη, 13 παιδιά. Ο επαναπατρισμός έγινε σε συνεργασία με το Κατάρ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο. «Τα παιδιά βρίσκονται ήδη στην πατρίδα τους» δήλωσε ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου στο Telegram.

Όπως μετέδωσε την Πέμπτη (23/5) το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, η Μόσχα παρέδωσε έξι παιδιά ηλικίας 6 και 17 ετών. Από την πλευρά του, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λούμπινετς, πρόσθεσε ότι επτά παιδιά επέστρεψαν από εδάφη που είναι υπό ρωσική κατοχή.

Το Κίεβο αναφέρει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών ή των κηδεμόνων τους. Χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή της Μόσχας έγκλημα πολέμου που ανταποκρίνεται στον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη συνθήκη του ΟΗΕ. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και την επίτροπο της Ρωσίας αρμόδια για τα παιδιά, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με την απαγωγή παιδιών στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το Κατάρ αποδέχθηκε ουκρανικό αίτημα να μεσολαβήσει με τη Ρωσία για την επιστροφή των παιδιών τον Ιούλιο του 2023 και η πρώτη επιστροφή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο.