Ουγγαρία: Πρώτη Μαρτίου στη Βουλή το αίτημα ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Manu Fernandez
AP Photo/Manu Fernandez

Ουγγαρία: Πρώτη Μαρτίου στη Βουλή το αίτημα ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα αρχίσει να συζητά την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τετάρτη, όπως προκύπτει από την ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν την ένταξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν "χέρι με χέρι".

Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει το πράσινο φως στις αιτήσεις, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

Χτες, ο ενημερωτικός ιστότοπος HVG.hu ανέφερε ότι οι Ούγγροι βουλευτές μπορεί να ξεκινήσουν τη συζήτηση την 1η Μαρτίου και η ψηφοφορία για την επικύρωση ίσως να γίνει την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη αποφασίσει ότι θα στηρίξει το αίτημα των δύο χωρών. Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο όμως η Βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση και έγκριση.

Ο Όρμπαν είπε το Σάββατο ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, όμως η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διαρρήξει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.