Η Ακαδημία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όσκαρ 2023: Εκτός της τελετής αφήνει και πάλι η Ακαδημία τον Ζελένσκι
Ukrainian Presidential Press Office via AP
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Όσκαρ 2023: Εκτός της τελετής αφήνει και πάλι η Ακαδημία τον Ζελένσκι

Η Ακαδημία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Απορρίφθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εμφανιστεί στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 2023, που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 12 Μαρτίου. Η Ακαδημία δεν έκανε δεκτή την έκκληση συνεργάτη του Ζελένσκι, του ατζέντη της εταιρείας Endeavor (WME), Μάικ Σίμπσον, να συμπεριληφθεί στη διοργάνωση ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ήταν κωμικός ηθοποιός που στη συνέχεια έγινε πολιτικός, με διαδικτυακή εμφάνισή του, όπως αναφέρει το Variety

Ωστόσο τον περασμένο μήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και τον τελευταίο χρόνο στο φεστιβάλ Καννών και της Βενετίας, στις Χρυσές Σφαίρες, στα βραβεία Γκράμι, καθώς και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα ανοίγματα του Ζελένσκι προς τα Όσκαρ έρχονται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των Αμερικανών για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έχει αποδυναμωθεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να παροτρύνει το Κογκρέσο να στείλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ακαδημία Όσκαρ δεν είναι η μόνη που αρνήθηκε την παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο σχετικά με την εμφάνιση του Ουκρανού ηγέτη μέσω δορυφόρου, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση. 

Δεν είναι σαφές ποιο είναι το σκεπτικό της φετινής απόρριψης των Όσκαρ, ωστόσο η Ακαδημία προτιμά παραδοσιακά να εστιάζει στη συμβολή της κινηματογραφικής κοινότητας και να αποφεύγει οτιδήποτε πολιτικό. Η Ακαδημία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πέρυσι, ο παραγωγός των Όσκαρ Γουίλ Πάκερ απέκλεισε μια εμφάνιση του Ζελένσκι. Πηγές αναφέρουν ότι ο Πάκερ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Χόλιγουντ έδινε προσοχή στην Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή, όσοι πλήττονται από τη σύγκρουση είναι λευκοί. «Αντίθετα, το Χόλιγουντ αγνόησε τους πολέμους σε όλο τον κόσμο που επηρεάζουν τους έγχρωμους», υποστήριξε.