8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

ΟΗΕ για Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί, 850 οι συλληφθέντες

ΟΗΕ για Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί, 850 οι συλληφθέντες

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρόσφατα επεισόδια βίας στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους και 26 που έπεσαν νεκροί από τα πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, πέντε που σκοτώθηκαν σε εφόδους σε σπίτια και 11 στη διάρκεια επεισοδίων λεηλασίας, δήλωσε σήμερα ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
 
Ο ίδιος είπε ότι περισσότεροι από 850 άνθρωποι συνελήφθησαν στο διάστημα 21 και 26 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους 77 παιδιά-- κάποια ακόμη και 12 ετών. Στις 23 Ιανουαρίου συνελήφθησαν 696 άνθρωποι σε όλη την χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων σε μια μόνο ημέρα που καταγράφεται στη χώρα την τελευταία 20ετία.

Εξάλλου, προ ημερών, ο Ραφαέλ Ουζκατεγούι, ο διευθυντής της ΜΚΟ Provea, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Καράκας αναφέρθηκε στις δολοφονίες λέγοντας «Τα στοιχεία έχουν επαληθευτεί, με το όνομα, το επίθετο, την περιοχή και τους φερόμενους δράστες, σχετικά με τα 35 πρόσωπα που δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων».

Ο Ουζκατεγούι κατήγγειλε επίσης οκτώ «παράνομες εκτελέσεις» μετά τις διαδηλώσεις, σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε λαϊκές συνοικίες. Κατηγόρησε τους πράκτορες των FAES (Αστυνομικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) ότι ευθύνονται για αυτές.

Με αφορμή το ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας, η μη κυβερνητική οργάνωση «Foro Penal» ανακοίνωσε ότι από τις 21 Ιανουαρίου έχουν συλληφθεί περίπου 790 άτομα εκ των οποίων 77 είναι παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Εξάλλου, για το θέμα αυτό, τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο εκ των αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης, ο Εντγκαρ Ζαμπράνο, απηύθυναν έκκληση-πρόσκληση στη Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να επισκεφτεί «το συντομότερο δυνατό τη χώρα»

H επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την πιθανολογούμενη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας.

«Ανησυχώ πάρα πολύ καθώς η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες», σημείωσε η Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, σε ανακοίνωσή της, στην οποία καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να έχουν συνομιλίες για να εκτονωθεί η κατάσταση.

AP Photo