Οι γκάφες, η κριτική των ΜΜΕ και ο γρίφος της διαδοχής
Παραίτηση Γερμανίδας υπ. Άμυνας

Οι γκάφες, η κριτική των ΜΜΕ και ο γρίφος της διαδοχής

Η παραίτηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ επισφραγίζει το σήριαλ των τελευταίων ημερών, με τις σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις. Τη στιγμή που η προμήθεια αρμάτων μάχης έχει έρθει στο προσκήνιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η Ευρώπη ασχολείται το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του χαρτοφυλάκιου της άμυνας στη Γερμανία.

Παρά τη στήριξη που της παρείχε μέχρι την τελευταία στιγμή ο καγκελάριος Ολάφ Σολτς, η Λαμπρεχτ άφησε το πόστο του υπουργείου άμυνας της Γερμανίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής, λόγω τόσο ουσιαστικών παραλείψεων όσο και ατυχών χειρισμών της δημόσιας παρουσίας της. Οι γκάφες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περίοδού αποτέλεσαν το επιστέγασμα της θητείας της στο πόστο του Υπουργείου Άμυνας.

Φαίνεται πως η Λάμπρεχτ δεν ήθελε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο εξ αρχής, καθώς δεν είχε ιδέα για το αντικείμενο των ενόπλων δυνάμεων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Γερμανία έσπευσαν να αναδείξουν την αδυναμία της να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις του ρόλου της. Η συνοδεία του ενήλικου υιού της στα επαγγελματικά ταξίδια και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν να βρίσκεται σε περιοδείες αναψυχής, αποτέλεσαν ένα σταθερό σημείο κριτικής.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στον αμυντικό εξοπλισμό, τα τεχνικά ζητήματα στα άρματα μάχης, αλλά και την αδυναμία της να χειριστεί την καυτή πατάτα του ουκρανικού.  Η δήλωση της για τα 5.000 κράνη που θα σταλούν στο Κίεβο από τη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή συνόψιζε την έλλειψη ενσυναίσθησης για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά που ανάρτησε σε διαδικτυακή πλατφόρμα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς η Λαμπρεχτ αναφερόταν στην Ουκρανία και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν, στη γιορτινή ατμόσφαιρα του Βερολίνου με τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα για την αλλαγή του έτους. Αν κι ο Σολτς συνέχισε να τη στηρίζει, παρά την έλλειψη ευαισθησίας, ήταν προφανές πως οι μέρες της στην κεφαλή του γερμανικού υπουργείου ήταν μετρημένες, ενόψει του επικείμενου συνέδριου της παράταξής της.

Πλέον, ο καγκελάριος θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο της, ενώ θα πρέπει να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα το Βερολίνο αρνούνταν να προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο πλέον η ατμόσφαιρα διεθνώς είναι διαφορετική, με τη Γαλλία να έχει αλλάξει στάση και τη Μεγάλη Βρετανία του Σουνάκ να ανακοινώνει την αποστολή διψήφιου αριθμού αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Ως χώρα που κατασκευάζει τα Leopard, η Γερμανία θα κληθεί επίσης να εγκρίνει κάθε εξαγωγή του άρματος από κάθε χώρα προς την Ουκρανία, ανεξάρτητα αν δεν είναι εκείνη που τα προμηθεύει.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να διατηρήσουν τη θέση του Υπουργού Άμυνας στους κόλπους τους. Η υφυπουργός Άμυνας, Ζιμτε Μέλερ φαίνεται ως μία υποψήφια να αναλάβει τη θέση, ενώ κι η εντεταλμένη της Γερμανικής Βουλής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Εύα Χεγκλ. Παρά το ότι η Μέλερ έχει πιθανότητες να αναβαθμιστεί, η Χεγκλ αποτελεί μία εξίσου σοβαρή υποψηφιότητα, καθώς έχει ταχθεί θετικά για τον πλήρη επανεξοπλισμό της Γερμανίας και η κυβέρνηση Σολτς σκοπεύει να αυξήσει ραγδαία τις αμυντικές δαπάνες της το επόμενο διάστημα.