Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν για μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που θα επέτρεπε την ελάφρυνση των δασμών με αντάλλαγμα την αύξηση των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα κράτη-μέλη ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων την Παρασκευή, μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, και τους ειπώθηκε ότι μια τεχνική συμφωνία επί της αρχής ήταν κοντά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ΕΕ έχει προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για να συνάψει εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ, προτού οι δασμοί σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές του μπλοκ προς τις ΗΠΑ αυξηθούν στο 50%. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, να χρηματοδοτήσει την επέκταση των φοροαπαλλαγών και να σταματήσει τις άλλες χώρες από το να εκμεταλλεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν οι πηγές.
Οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται τελικά από τον Τραμπ και τα αναμενόμενα σενάρια για την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν: μια συμφωνία επί της αρχής που διατηρεί την τρέχουσα εκεχειρία χωρίς να εισαχθούν νέοι δασμοί· τη συνέχιση των συνομιλιών χωρίς συμφωνία και την ενεργοποίηση στοχευμένων κατά χώραν δασμών που είχαν ανασταλεί· ή οι ΗΠΑ να θεωρήσουν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τους όρους και να ανακοινώσουν περισσότερους μονομερείς δασμούς, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός αποκαλούμενου «κανόνα συμψηφισμού», ο οποίος θα παρείχε ελάφρυνση δασμών για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Η Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα εμπορικά ζητήματα για την ΕΕ, δεν έχει εγκρίνει έναν μηχανισμό συμψηφισμού για τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκτρέψει την παραγωγή και τις επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει έναν καθολικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν για χαμηλότερα ποσοστά σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η ΕΕ επίσης πιέζει τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις ώστε να μειώσει ουσιαστικά τον δασμό 25% της Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους, καθώς και τον δασμό 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οποιαδήποτε αρχική συμφωνία θα είναι πιθανότατα σύντομη και μη δεσμευτική νομικά, σύμφωνα με τις πηγές. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μη δασμολογικά εμπόδια, το ψηφιακό εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια.