Ο πυρηνικός κίνδυνος της Βόρειας Κορέας
Shutterstock
Shutterstock
Κορεατική χερσόνησος

Ο πυρηνικός κίνδυνος της Βόρειας Κορέας

Η επίθεση της Πιονγιάνγκ στην Ιαπωνία, για το νέο δόγμα άμυνάς της είναι ενδεικτική της έντασης που συσσωρεύεται στη χερσόνησο. Το βορειοκορεατικο καθεστώς συνεχίζει την κλιμάκωση, έπειτα από την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και την πομπώδη ανακοίνωση για την απόκτηση του δικού της κατασκοπευτικού δορυφόρου, στρεφόμενο εμμέσως εναντίον των Ηνωμένων Πολιτείων.

Η έντονη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα του βορειοκορεατικού καθεστώτος έχει θορυβήσει τους γείτονές της. Έπειτα από τις προσπάθειες της Νοτίου Κορέα να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία ανακοίνωσε τη θεαματική αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών της την επόμενη πενταετία, κυρίως βέβαια σκεφτόμενη την Κίνα. Βέβαια, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας το θεώρησε ως άμεση πρόκληση, που στρέφεται εναντίον της.

Ουσιαστικά, η Πιονγιάνγκ διατηρεί την ένταση που χτίζει όλο το τελευταίο διάστημα. Οι δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλές, σε σχέση με το παρελθόν. Το Σαββατοκύριακο μόνο πυροδότησε δύο βαλλιστικούς πύραυλους μέσου βεληνεκούς προς τη θάλασσας της Ιαπωνίας. Το μήνυμα ήταν σαφές προς το Τόκιο κι όχι μόνο.

Χθες, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε έναν δοκιμαστικό δορυφόρο με σκοπό την ανάπτυξη του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της. Τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας ανέδειξαν την επιτυχία του καθεστώτος, καθώς οι διαστημικές δυνατότητες αποτελούσαν βασικό στόχο του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, ο βορειοκορεάτης δικτάτορας έχει θέσει τα βλέμματά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ανησυχίες πως θα στραφούν εναντίον του, όταν κατασταλάξει η στάχτη στην Ουκρανία είναι διάχυτη. Όλες οι κινήσεις του Κιμ έχουν ως κοινή συνισταμένη την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Ουάσιγκτον άλλωστε βλέπει, όταν κοιτάζει προς τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.

Το σκληροπυρηνικό καθεστώς που έχει δομήσει ο Κιμ βασίζεται στον μιλιταρισμό και κατ’ επέκταση στην ύπαρξη ενός εχθρού που τον νοηματοδοτεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον δαίμονα που, σύμφωνα με το καθεστώς, ετοιμάζεται να τους επιτεθεί με κάθε δυνατό τρόπο, μέχρι και πυρηνικά.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιχειρεί να επιδείξει πως το καθεστώς του μπορεί να χτύπησει τον εχθρό του είτε βρίσκεται δίπλα του, είτε βρίσκεται μακριά. Το ζήτημα βέβαια είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για να το δείξει αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι μιλούν για μία επερχόμενη δοκιμή πυρηνικών όπλων.