Ο Πούτιν θα ευχόταν να είχε διαβάσει Ηρόδοτο πριν εισβάλει στην Ουκρανία
Bloomberg

Ο Πούτιν θα ευχόταν να είχε διαβάσει Ηρόδοτο πριν εισβάλει στην Ουκρανία

«Ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρουμε όλοι μας -αλλά κυρίως οι άνθρωποι στην εξουσία- από την επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία πριν ένα χρόνο, έχει να κάνει με την πνευματική ικανότητα αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες της απουσίας της. Και αυτό γιατί όχι μόνο ο Ρώσος πρόεδρος αλλά σχεδόν όλοι έκαναν λάθος. Λάθος σχεδόν σε όλα», αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg που υπογράφει ο αρθρογράφος του, Αντρέας Κλούθ, «Έναν χρόνο μετά, ο Πούτιν πρέπει να εύχεται να είχε διαβάσει τον Ηρόδοτό του».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος παρασύρθηκε από ιδεοληψίες, φαντασιώσεις και παραισθήσεις για να λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Βασισμένος σε μία μονόπλευρη αλλά κυρίως φαντασιόπληκτη καταγραφή της ιστορίας από την πλευρά της Μόσχας, ο Πούτιν έπεισε τον εαυτό του ότι η Ουκρανία δεν είναι ένα έθνος αυθύπαρκτο, αλλά ένα απλό παράρτημα της Μεγάλης Ρωσίας. Ωστόσο, τα γεγονότα τον διέψευσαν.

«Όλοι πίστευαν πως ο Πούτιν ήταν το αντίπαλον δέος του αμερικανικού στρατού, ίσως γιατί τον ακολουθούσε η "αίγλη" της σοβιετικής εποχής. Κάτι τέτοιο κατέρρευσε για τα καλά και δια παντός, όπως και η οποιαδήποτε ψευδαίσθηση πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντιταχθεί στο σύνολο του ΝΑΤΟ», σημειώνεται στο άρθρο.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο Ηρόδοτος, τον οποίον, όπως επισημαίνεται, εάν είχε διαβάσει ο Πούτιν, ίσως να είχε αποφευχθεί η περασμένη χρονιά που άλλαξε τις ζωές όλων μας και ιδίως των Ρώσων και των Ουκρανών. 

Χρησιμοποιώντας την περίπτωση του βασιλιά της Λυδίας Κροίσο, που έχει αφηγηθεί ο Ηρόδοτος και το όνομά του έγινε συνώνυμο του πλούτου, ο αρθρογράφος του Bloomberg τονίζει: «Το πρόβλημα του Κροίσου, όπως και του Πούτιν, ήταν ότι δεν είχε πνευματική ταπεινοφροσύνη. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει απαραίτητα μεγάλη σχέση με τη σεμνότητα αυτή καθαυτή. Αντιθέτως, ορίζεται ως "συνείδηση των ορίων της γνώσης κάποιου" και των "περιορισμών της άποψής του" ή αν προτιμάτε, ως εκτίμηση του λάθους κάποιου». 

Διαβάστε επίσης: 

Οι φιλοπουτινικοί στην Ευρώπη λιγοστεύουν

Στόλτενμπεργκ: Να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει