Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τη Λεμεσό να επανεξετάσει τη ρωσοκεντρική της οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τη Λεμεσό να επανεξετάσει τη ρωσοκεντρική της οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν προκαλέσει προβληματισμό  στη Λεμεσό, γνωστή και ως Λεμεσογκράντ, καθώς σε αυτήν πάνω από  έναν στους πέντε κατοίκους είναι Ρώσοι. Αρκετοί από αυτούς, σκέφτονται να φύγουν και αυτό αναγκάζει τις τοπικές αρχές σ' έναν επαναπροσδιορισμό ολόκληρης της τοπικής οικονομίας. 

Ήδη, όπως, αποκαλύπτει στο σχετικό ρεπορτάζ του το Politico, κάποιοι από αυτούς έχουν καταφύγει στο Telegram για να κάνουν ανταλλαγή ρούβλια με ευρώ στη μαύρη αγορά, καθώς η διαδικασία αυτή δια της νόμιμης οδού έχει δυσκολέψει εξαιρετικά μετά από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί αλλά και η Ρωσία. 

Το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής κοινότητας στην πόλη είδε τους λογαριασμούς του να παγώνουν ενώ οι μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία είναι πολύ περιορισμένες. 

Ο Αλεξέι Βολομπόεφ,  Ρώσος που έχει και κυπριακό διαβατήριο, αναφέρει στο Politico, δεν πείθει τις κυπριακές τράπεζες «που διακατέχονται πια από ρωσοφοβία», να τον εξυπηρετήσουν. 

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλές κυπριακές εταιρίες που δουλεύουν με Ρώσους να κλείνουν καθώς πολλοί σκέφτονται να φύγουν.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα νέο κύμα από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους, έχουν την πρόθεση να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο. Αυτοί προέρχονται κυρίως από τον χώρο των νέων τεχνολογιών. Παρ'όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα «το ισοζύγιο θα είναι σίγουρα αρνητικό», σχολιάζει o Κορνήλιος Κορνηλίου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. «Οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσική Ομοσπονδία και με την Ουκρανία ήταν σίγουρα πολύ στενοί. Αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δεν είναι θέμα επιλογής. Αλλά θα πρέπει επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε άλλες πηγές εισοδήματος», πρόσθεσε.