Δημοσκόπηση αναφορικά με τη δημιουργία νέου κόμματος στις ΗΠΑ διεξάγει την Πέμπτη (05/06) ο Ίλον Μασκ μέσω του λογαριασμού του στο Χ.
Στην ανάρτησή του ο Μασκ διερωτάται αν «είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα στην Αμερική που να αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα το 80% των κεντρώων ψηφοφόρων», με τη συντριπτική πλειοψηφία να συμφωνεί με την πρόταση, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
Ο Μασκ δεν μπορεί να θέσει πάντως υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική.
Is it time to create a new political party in America that actually represents the 80% in the middle?
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
Άμεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος σε ανάρτησή του απάντησε: «Ο Ίλον ''κούραζε'', του ζήτησα να φύγει, του αφαίρεσα την Εντολή Ηλεκτρικών Οχημάτων (σ.σ κρατικές επιδοτήσεις) που ανάγκαζε τους πάντες να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κανείς άλλος δεν ήθελε (και ήξερε εδώ και μήνες ότι θα το έκανα!), και απλώς ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ!»
Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανάρτηση του στο Truth Social ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να τερματίσει τις κυβερνητικές συμβάσεις και τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στις εταιρείες του Μασκ.
«Ο ευκολότερος τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρήματα στον προϋπολογισμό μας, δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, είναι να τερματίσουμε τις κυβερνητικές επιδοτήσεις και τις συμβάσεις του Ίλον Μασκ», ανέφερε ο Τραμπ
Τραμπ: Είμαι απογοητευμένος από τον Μασκ - «Χωρίς εμένα, θα είχε χάσει τις εκλογές», απάντησε ο επικεφαλής της Tesla
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ξεκάθαρες αιχμές την Πέμπτη (05/06) κατά του Ίλον Μασκ, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το φορολογικό νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου.
Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ έχει αναλάβει την αποστολή να μπλοκάρει το φορολογικό νομοσχέδιο αφού προσπάθησε - χωρίς επιτυχία - να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να διατηρήσουν τις πολύτιμες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα στη νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον καγκελάριο της Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, ο Τραμπ δήλωσε «απογοητευμένος» από τον ιδιοκτήτη της Tesla.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για τη δημόσια κριτική του Μασκ στην απόφαση να καταργηθούν οι φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα. Πρόσθεσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν θα συνεχίσει να έχει μια καλή σχέση με αυτόν.
Προεξοφλώντας πως η κόντρα του με τον Μασκ θα ενταθεί, ο Τραμπ υποστήριξε για τον επικεφαλής της Tesla «πως δεν έχει πει αρνητικά πράγματα για μένα ακόμα, αλλά θα είμαι ο επόμενος».
Μασκ: Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές
Ενώ ο Τραμ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, ο Μασκ εξαπέλυσε νέα επίθεση εις βάρος του Αμερικανού προέδρου στο X, υποστηρίζοντας πως για το επίμαχο νομοσχέδιο ότι η αναφορά του Τραμ είναι ψευδής και πως «δεν μου παρουσιάστηκε ούτε μία φορά και ψηφίστηκε μέσα στη νύχτα τόσο γρήγορα που σχεδόν κανείς στο Κογκρέσο δεν πρόλαβε καν να το διαβάσει».
False, this bill was never shown to me even once and was passed in the dead of night so fast that almost no one in Congress could even read it! https://t.co/V4ztekqd4g
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
Ακόμα, ο επικεφαλής της Tesla υπογράμμισε πως «χωρίς εμένα ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές» για την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στην Καμάλα Χάρις.
«Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές, οι Δημοκρατικοί θα έλεγχαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν 51-49 στη Γερουσία. Τέτοια αχαριστία» ανέφερε ο ίδιος.
Ο Μασκ υπήρξε ισχυρός σύμμαχος του Τραμπ, δαπανώντας σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές του 2024 και στη συνέχεια επιβλέποντας τη σαρωτική προσπάθεια του Τραμπ για περικοπές δαπανών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το έργο του καταργώντας χιλιάδες ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας και περικόπτοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια και άλλα προγράμματα προκάλεσε αναστάτωση σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στα καταστήματα της Tesla στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.