Ο Ερντογάν όρισε «κυβερνήτη» στα κατεχόμενα τον Οκτάι

Ο Ερντογάν όρισε «κυβερνήτη» στα κατεχόμενα τον Οκτάι

«Γενικός αρχηγός» και «κυβερνήτης» των κατεχομένων, με εντολές Ερντογάν, είναι ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι με  ευθύνη να μη… χαλαρώνει το κατοχικό καθεστώς και να υπακούει, ενώ τον εποπτικό έλεγχο έχει ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα ο οποίος δίνει αναφορά στην Άγκυρα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», στο οποίο και σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς  και με τις παρεμβάσεις του επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο τους», καθώς και ότι «είναι προφανές πως η τοποθέτηση εποίκων σε σημαντικές θέσεις επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και κατεχομένων». 

Χαρακτηριστικά αναφέρει μια λεπτομέρεια που δείχνει την εξάρτηση από την Τουρκία ακόμη και σε θέματα διαφθοράς είναι το πώς αξιοποιείται το λεγόμενο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχοντας την αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση αδειών του καζίνο έχει αναδειχθεί σε μήλον της Έριδος, ενώ αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που θήτευσαν στο «υπουργείο» αυτό έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκίες και διαφθορά.

Μάλιστα ένας πρώην ψευδοπρωθυπουργός και «βουλευτής», ο Χουσεϊν Οζκιουργκιούν, αναγκάσθηκε να μεταναστεύσει στην Τουρκία όταν ξεκίνησε εναντίον του έρευνα για θέματα δωροδοκίας. 

«Για την Άγκυρα, που όλα περνούν βασικά από την «πρεσβεία», δύο άλλα σημαντικά «υπουργεία» θεωρούνται αυτό των οικονομικών (δημοσιονομικών) και εκείνο των εσωτερικών. Το μεν πρώτο γιατί υπάρχει ενίοτε μια ανησυχία ότι τα κονδύλια που φθάνουν στα κατεχόμενα δεν τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. Αυτό που θέλει η κατοχική δύναμη είναι να αξιοποιούνται τα χρήματα όπως θεωρεί η ίδια «σωστά» αλλά και να μη δημιουργείται ανάγκη συμπληρωματικών κονδυλίων. Από την άλλη, το εσωτερικών θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς προωθεί την παραχώρηση των «υπηκοοτήτων». Ένα πρόγραμμα που θέλει πολύ ο Ερντογάν να προχωρήσει και όντως την τελευταία περίοδο οι «υπηκοότητες» που παραχωρούνται είναι αυξημένες», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Είναι σαφές, συνεχίζει το δημοσίευμα, πως για την Τουρκία ο πλήρης έλεγχος των κατεχομένων, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Διά του ελέγχου του νησιού, προωθείται και υλοποιείται ο σχεδιασμός για την περιοχή, είναι η θέση της Άγκυρας. Γι’ αυτό και δεν αφήνεται οτιδήποτε στην τύχη και η πίεση είναι ασφυκτική.

Και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ο πολιτικός σχεδιασμός στην Άγκυρα στοχεύει εδώ και καιρό στην ισλαμοποίηση των κατεχομένων, καθώς και ντε φάκτο ενσωμάτωσης τους στην Τουρκία. Στα πλαίσια των κινήσεων ενσωμάτωσης των κατεχομένων είναι και η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η υπό σχεδιασμό μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις υπήρξε «προέλαση» τουρκικών κεφαλαίων, κυρίως από φίλους της οικογένειας Ερντογάν. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπου οι διάφορες κοινοπραξίες από την Τουρκία θα αναλάβουν τα έργα».