Ντ. Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα βγουν από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά

Ντ. Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα βγουν από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε το Σάββατο σε δημοσιογράφους  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αποσυρθούν από μια 31ετή συμφωνία πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία, συμφωνία η οποία συνέβαλε στο καθεστώς ελέγχου των όπλων και στη διατήρηση της ειρήνης κατά τη διάρκεια και μετά του ψυχρού πολέμου.

«Θα τελειώσουμε τη συμφωνία και θα βγούμε έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ από τη Νεβάδα, χωρίς να αναφέρει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Σύμφωνα με τους Guardian και Times, Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης. «Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ'' αυτήν παραβιάζει την INF.

Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιθανό να θέλουν όπλα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, το ΝΑΤΟ εξέδωσε δήλωση με την οποία χαρακτήρισε τη συνθήκη INF ως «κρίσιμη για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και για τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων.