Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει σχέδια κατά της Χεζμπολάχ που «θα εκπλήξουν»

Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει σχέδια κατά της Χεζμπολάχ που «θα εκπλήξουν»

Το Ισραήλ έχει «λεπτομερή, σημαντικά, ακόμη και εκπληκτικά σχέδια» για να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF)

«Παραταύτα δεν μοιράζομαι αυτά τα σχέδια με τον εχθρό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια έχουν δύο στόχους: να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βορρά και να επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού απορρίπτεται πως ο ισχυρισμός ότι ο Νετανιάχου έλαβε έγκαιρη προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού για πιθανή επίθεση από τη Γάζα.

«Όχι μόνο δεν υπήρξε κανενός είδους προειδοποίηση σχετικά με την πρόθεση της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά δόθηκε μια εντελώς αντίθετη εκτίμηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δύο αναφορές στη Χαμάς σε τέσσερα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι η Χαμάς δεν ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα και ότι ευνοούσε μια ειρηνική διευθέτηση, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως η πρώτη αναφορά, από τις 19 Μαρτίου 2023, σημειώνει ότι η στρατηγική της Χαμάς «αφήνει τη Γάζα στο περιθώριο» και επικεντρώνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από άλλους χώρους.

Σύμφωνα με το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, η δεύτερη αναφορά από τις 31 Μαΐου 2023 συνιστούσε στο Ισραήλ να ενταχθεί στην «περιφερειακή τάση αποκλιμάκωσης» και «να κάνει ένα βήμα προς μια ειρηνική διευθέτηση με τη Λωρίδα της Γάζας και τον κυρίαρχο της Χαμάς».

«Όλα τα σώματα ασφαλείας υποστήριζαν σταθερά αυτές τις εκτιμήσεις ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν για κλιμάκωση αλλά για μια συμφωνία με το Ισραήλ και ότι η Χαμάς αποθαρρύνθηκε» σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Οκτωβρίου, δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ επιτίθενται σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων σε σχεδόν καθημερινή βάση, με τους τρομοκράτες να προειδοποιούν ότι θα κάνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη Χαμάς.

Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες στα σύνορα έχουν οδηγήσει σε 10 θανάτους αμάχων από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και στο θάνατο 14 στρατιωτών και εφέδρων του IDF. Έχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ κατονόμασε 312 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αψιμαχιών, κυρίως στον Λίβανο αλλά και ορισμένα στη Συρία. Στον Λίβανο, άλλοι 61 πράκτορες από άλλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν σκοτωθεί.